tiistai 22. maaliskuuta 2016

Taaperon unikoulu

Meillä on viime aikoina pyörinyt mielessä taaperon unikoulu. Ei siksi, että Alisa nukkuisi jotenkin huonosti vaan siksi, ettei meillä oikeastaan nukuteta Alisaa omaan sänkyyn.


Mä en jaksa joka ilta istua siellä sängyn vieressä nukuttamassa, koska kovinkaan usein Alisa ei sinne halua nukahtaa. Alisa menee yleensä nukkumaan noin 20.00-20.30. Hän nukahtaa silloin itsekseen sohvalle, kainaloon, meidän sänkyyn, joskus jopa tarkoituksella lattialle. Sitten kun A on nukahtanut, me kannetaan hänet omaan sänkyynsä. Yöt hän nukkuu lähes kokonaan omassa sängyssään, yleensä heräten siinä kuuden aikaan, jolloin hän tulee meidän väliin nukkumaan tai ainakin lepäilemään. Siitä hän sitten itsekseen heräilee ja nousee sekä tietysti herättelee samalla myös meidät vanhemmat.

Syy miksi olen miettinyt taaperolle unikoulua on se, että olen pohtinut pitäisikö Alisa nukuttaa omaan sänkyyn? Olisiko se oikea tapa toimia? En tiedä. Meillä tämä on toiminut näin, eikä meidän illat/yöt ole mitenkään ongelmallisia toistaiseksi. Olen miettinyt Alisan siirtämistä pinnasängystä lastensänkyyn, joten saa nähdä mitä sitten tapahtuu.


Unikoulusta liikkuu paaaaaljon eriäviä mielipiteitä, osa pitää sitä pakollisena ja osan mielestä se on haitallista lapsen kehitykselle. En oikein osaa sanoa mitä mieltä olen. Jos yöt on vielä vuoden-kahden iässä jatkuvaa heräilyä ja huutoa, niin ehkä unikoulu voisi olla paikallaan. Varsinkin siinä kohtaa jos äiti palaa työelämään, olisi mun mielestä ensisijaisen tärkeää, että pystyy nukkumaan kunnon yöunet. Itse en ainakaan jaksaisi millään muutaman tunnin unilla. Vauva-aikana en kauheasti miettinyt näitä nukutusasioita, mutta nyt kun Alisa on jo taapero, unikoulu on pyörinyt mielessäni enemmän.

En ehkä ole minkään huudattamisen puolestapuhuja, vaikka monet sanovatkin sen olevan tehokas keino. Varmasti se on paikallaan niille kaikista hankalimmille nukutettaville. Ehkä sellainen tassuttelun tyyppinen lempeä unikoulu voisi olla meille sopiva. Jonkun mielestä varmasti tämä meidän vapaa nukutus on väärä tapa toimia. Rehellisesti sanottuna, en tiedä onko se oikea tapa, mutta meille se on ihan toimiva. 


Mietin kuitenkin jatkoa ajatellen, olisiko parempi opettaa Alisa nukahtamaan itsekseen omaan sänkyyn. Jotenkin olen vain lykännyt ja lykännyt sitä. 

Mitä ajatuksia taaperon unikoulu tai unikoulu yleensä teissä herättää? 

Onko unikoulu tarpeellinen vai onko pääasia se, että nukutaan?
7 kommenttia:

 1. Unikoulu ja kaikki kasvatukseen liittyvät asiat jakavat aina mielipiteitä. Jokaisen vanhemman on vain muodostettava oma ja tehdä kuten parhaaksi kokee. Hyvä postaus! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Näinhän se on, jokaisella perheellä on omat tarpeet ja tilanteet. Niiden mukaan sitten luovitaan. :)

   Poista
 2. Mä oon sitä mieltä että pääasia on se kunhan vain nukutaan! Mutta meillä se nukkuminen on viimeiset vuodet ollut sitä että tytöt on meidän sängyssä, joten haluttiin siihen muutos ihan omienkin unien parantamisen vuoksi. Nyt tytöt nukahtavat omaan sänkyyn mutta tulevat jossain vaiheessa joka tapauksessa meidän väliin. No totean vielä että "sama se miten tai missä kunhan nukkuvat" :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin olen vähän samaa mieltä, vielä ei ole aiheuttanut ongelmia tämä nukutustyyli, mutta en tiedä kuinka toimii jatkossa...:)

   Poista
 3. Hyvä kirjoitus! Minä unikouluttelin vajaa vuoden ikäistä poikaani irti yöimetyksistä kun olin palailemassa töihin. Toimi siinä tilanteessa tosi hyvin ja pyrin tekemään sen myös aika lempeästi tassutellen. Siinä vaiheessa kyse oli ollut lähinnä tottumuksesta eikä enää niinkään tarpeesta...

  Unikoulu on tosiaan kaikkien oma päätös, mutta itse ajattelisin tuota teidän tilannetta tulevaisuuden kannalta. Olisi ehkä jatkossa helpompaa jos lapsi osaisi nukahtaa itse omaan sänkyyn? Itse kokeilisin, mutta tietty pääasia että ylipäänsä nukkuu eikä nukahtaminen (ainakaan vielä) ole ongelma. :)

  Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulevaisuutta ajatellen juuri mietin tuota unikouluttamista, sillä en tiedä kuinka kauan tämä toimii näin.. kiva kuulla, että teillä toimi, ehkä uskaltaudun kokeilemaan meilläkin. :)

   Poista
 4. En kannata huudattamista, mutta lempeä unikoulu teki kyllä meille hyvää ja helpotti iltoja. Meillä oli melkoista kiukuttelua nukkumaanmenot, mutta kun tehtiin oma sovellettu unikoulu jossa lapsi laitetaan sänkyyn ja käydään välillä laittamassa takaisin maate. Jos itkee kovasti niin mennään rauhoittamaan, mutta ei nosteta pois sängystä. Pari iltaa siinä meni ja nyt meillä mennään 20.00 sänkyyn ihan vapaaehtoisesti ja aletaan nukkumaan ilman mitään kitinöitä. :)

  VastaaPoista

Jätä toki kommenttia! :)