torstai 17. maaliskuuta 2016

Kehtaanko ostaa tytölle poikien vaatteita?

Sain tähän postaukseen idean kun katselin Marja Hintikka Liveä ja Kiljuva pikkunälkä - blogin Demi Aulos kommentoi lähetyksessä sukupuolisensitiivistä kasvatusta. Demi kyseenalaisti muun muassa vaatekauppojen jaottelun poikien ja tyttöjen vaatteisiin.

Jes! Vihdoinkin joku sanoo ääneen asian, jota olen itsekin taivastellut hiljaa mielessäni. 


Ei ole kerta tai kaks kun olen esimerkiksi kirpputorilla törmännyt pöydissä lappuun "Kivoja vaatteita pojille". Yritän siinä sitten salaa vilkuilla niitä kivannäköisiä vaatteita ja pohdin, että eikö ole sallittua ostaa tästä pöydästä vaatteita tyttölapselle?

Ei mua oikeesti kiinnosta ajatteleeko joku, että mun lapsella on muka poikien vaatteita päällä. Mua vaan ärsyttää se tapa, miten ihan tavallisetkin vaatteet jaotellaan poikien ja tyttöjen vaatteisiin. Mulle ne on vaan vaatteita ja monta kertaa olenkin huomannut kirpputoreillakin tekeväni löytöjä niistä muka poikien pöydistä.

Alisan vaatekaapista löytyy pinkkiä, vaalenpunaista, keltaista, oranssia, sinistä, vihreää ja aikaa montaa muutakin väriä. Mun silmissä näitä kaikkia vaatteita yhdistää se, että ne ovat lastenvaatteita. Puen Alisalle sujuvasti mekkoja ja selkeästi muka tyttöjen vaatteita, mutta seuraavassa hetkessä päällä saattaa olla joku serkun vanha "poikien" vaate. 


Mulla oli lapsuudessa hetki, jolloin halusin pukeutua poikamaisesti, olenhan mä muutenkin luonteeltani jonkun mielestä poikamainen. Mä uskon, että koska mua on kotona aina kannustettu olemaan sellainen kuin olen, se on kasvattanut musta terveellä itsetunnolla varustetun ihmisen. Samaan mä aion pyrkiä Alisankin kanssa, jos hänestä kuoriutuu megaprinsessa, hän saa olla sellainen. Jos hän haluaa olla jotain muuta, hän saa olla ihan mitä vaan. Haluan myös opettaa häntä kohtelemaan jokaista ihmistä ihmisenä, enemmän keskittyen siihen persoonaan kuin mihinkään ulkoisiin seikkoihin.

Ärsyttääkö ketään muuta nämä muka poikien ja muka tyttöjen vaatteet?


7 kommenttia:

 1. Onhan se nyt vähän, vanhanaikaista ja suppeaa ajattelumallia :D Mulla on kaks pientä poikaa ja mä käyn kyllä lähes aina myös sen tyttöjen puolen läpi jos löytyisi jotain kivaa :)

  VastaaPoista
 2. Emmää tiiä ajatteleeko se vaatteiden laittaja sit sen kummemmin, että ne on just poikien vaatteita. Heillä vaan ehkä ollu pojilla käytössä, nii sit sen kummempia ajattelematta laitettu "poikien vaatetta" myyntiin. :) Näin voisin kuvitella itse tekeväni tyttöjen vaatteiden kohdalla.. Mä ostan iha millasia vaatteita mistä tykkään, useammat housut on tytöille siitä "poikien vaatetta" pöydästä, eikä kyllä koskaa oo tullu ees mieleen, että jotenki pitäis hävetä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todennäköisesti just näin. :) tulee vaan olo, et ne on juuri vain pojille vaikka varmastikaan se ei oo aina niin. :)

   Poista
 3. Itseäni on ainakin suunnattomasti ärsyttänyt moinen tyttöjen ja poikien vaatteiden jaottelu. Ei sinäänsä niinkään kaupoissa, koska siihen on niin tottunut, mutta ihmisten asenteet ovat välillä mitä kummallisempia. Täällä odotetaan tyttöä saapuvaksi toukokuussa ja hänelle olen ostanut vaatteita, joissa on esim. autoja, autourheiluihmisiä kun täälläkin ollaan. Anopiltakin löytyy aikamoinen arsenaali kupla-vaatteita, jotka ovat olleet käytössä lasten sukupuolesta riippumatta :D

  Miehen sisko oli kyllä vahvasti sitä mieltä, että ei tytölle voi mitään sinisiä autovaatteita laittaa vaan pelkkää pinkkiä ja vaaleanpunaista. Saimme häneltä oman lapsensa sekä anopin pienempien lasten vanhoja vaatteita, jotka oli tarkkaan lajiteltu erikseen tyttöjen sekä poikien vaatteisiin. Jotenkin sieltä poikalaatikosta kuitenkin löytyivät ne käytännöllisimmät yksilöt.

  Mulle on aivan sama, miten kukakin lapsensa pukee. Ei tulisi itselle mieleen mennä ihmettelemään, että miksi sun lapsella nyt on tytön tai pojan vaatteet tai jonkun "väärän" väriset vaatteet. Pääasia on, että lapsella on ylipäätään vaatteet päällä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sattui myös vähän aika sitten moinen tilanne, kun olin tilannut kangasta, jossa on kuvituksena piirrettyjä kilpa-autoja oranssin, vaaleansinisen ja vihreän sekä harmaan sävyissä. Kaveri kysyi ihmetellen, että mitä jos teille tuleekin tyttö. Tähän vastasin että niin, mitäs sitten, että jos ja KUN meille tulee tyttö. Tämä keskustelu loppui lyhyeen :D saas nähä mitä lapsesta ollenkaan tulee näillä kuosi- ja värivalinnoilla ;)

   Poista
  2. Joo monesti ne tyttöjen vaatteet saattaa olla mekkoa ja hametta, jotka pienellä lapsella on aika epäkäytännöllisiä. :) Itsekin haluan pukea lapselle käytännöllisiä ja mukavia vaatteita, toki kuoseilla ja väreilläkin on sinänsä väliä, että valkkaan ne jotka silmää miellyttää. :) Onnea ja tsemppiä loppuraskauteen! <3

   Poista

Jätä toki kommenttia! :)