keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Lapsen oikeus kesälomaan

Vaikka vielä on pitkä matka kesälomiin, lomien varailu käy kuitenkin ajankohtaiseksi. Näin ainakin meidän perheen työpaikoilla. Päätinkin kirjoittaa aiheesta lapsen lomat, kun silmiini osui Facebookissa Hesarin pääkirjoitus parin vuoden takaa: Lomailevat vanhemmat, hakekaa lapsenne päivähoidosta.

Olen ottanut aikasemmin blogissani kantaa subjektiiviseen päivähoito-oikeuteen ja ehkä pehmentänyt ajatuksiani. Ymmärrän, että perheitä ja tilanteita on erilaisia. Kuitenkin mun sydän särkyis, jos mun lapsi joutuisi viettämään vuoden ympäri päiväkodissa. 52 viikkoa sisältää aika monta arkipäivää. Aikuisille kertyy lomapäiviä työssä, joten mun mielestä lapsellakin on oikeus lomaan. Montako vuotta sä itse jaksaisit tehdä töitä ilman lomia?


En tällä tekstillä halua tuomita ketään, jokainen toimii oman perheensä ja tilanteensa mukaan. Halusin vain pohtia tätä asiaa kun aloin miettimään niitä pieniä päiväkotilaisia, jotka ovat ympäri vuoden hoidossa.

Mulla on välillä huono omatunto siitä, että Alisa on yleensäkään päiväkodissa. Huolimatta siitä, että esimerkiksi viime ja tällä viikolla Alisalla on kolme hoitopäivää viikossa ja kesällä hän on yli kaksi kuukautta lomalla.

Meillä on poikkeuksellisen tiivis ja laaja tukiverkko ja ymmärrän, ettei välttämättä kaikilla ole näin. Mun on kuitenkin vaikea ymmärtää sellaista tilannetta, ettei olisi mahdollisuutta järjestää edes muutamaa viikkoa kesälomaa pienelle päiväkotilaiselle.

Ymmärrän, että esimerkiksi totaalisilla yksinhuoltajilla tilanne voi olla aika mahdoton, varsinkin jos tekee pätkätöitä tai vaihtaa huonoon aikaan työpaikkaa. Ymmärrän senkin, ettei työelämä aina ole kovin joustava perheellisille. Itse olen siitä onnellisessa asemassa, että työpaikkani tarjosi minulle mahdollisuuden olla kesällä jopa kolme viikkoa lomalla, vaikka varsinaista lomaa ei kerry kuin kaksi päivää.


Vaikka itse vietän säännöllisesti omaa aikaa ilman Alisaa ja kannustan vanhempia viettämään omaa aikaa, olen kuitenkin sitä mieltä, että vanhempien oman ajan tarve ei saa mennä sen edelle, ettei lapsi voisi viettää lomaa. En myöskään oikein ymmärrä ajatusta, että lapset ovat kauhea taakka, joista tarvitsee kuukauden kesälomaa.

Lapset, työt, arki, vanhemmus jne, kaikki nämä ovat välillä todella raskaita ja ymmärrän, että vanhemmat kaipaa omaa aikaa. Varsinkin silloin kaipaa lomaa kun taapero näyttää tältä:


Kaikesta tästä huolimatta, niin lapsella kuin aikuisellakin on oikeus lomaan. <3

Oletteko samaa vai eri mieltä? 

13 kommenttia:

 1. Hyi en oo edes ajatellut että jotkut pitäisivät lapsen pk:ssa kun itse lomailee! Suututtaa oikein tommonen.. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin toivon ettei tämä ole kovin yleistä. Tilanteita on toki erilaisia, mutta silti. :)

   Poista
 2. Joillain vanhemmilla voi oikeasti se jaksaminen olla niin äärirajoilla, että lapsen on oikeasti parempi olla siellä päiväkodissa jaksavien ja huomiota antavien aikuisten seurassa! Ja kirjoitit juuri että sinulla on hyvä tukiverkko....Sorry, et oikeasti voi ymmärtää mitä se arki on, jos sitä tukiverkkoa ei ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tietenkään voi tietää, millaista on olla täysin ilman tukiverkkoja, myönnän etten itse varmaan pärjäisi tai olisin ainakin ihan rikki ja loppu. Toivoisin kuitenkin, että tällaisissa tilanteissa olevat perheet voisivat saada apua jotain kautta. Ei ole kenenkään etu jos vanhemmat ovat loppu. Toivottavasti tekstini ei loukannut sinua, se ei missään nimessä ollut tarkoitus! :)

   Poista
 3. Meillä ei olla vielä päiväkotia aloitettu, mutta aina ollu kyllä selvää se, että lomat ja aikuisten vapaapäivät saa lapsi olla päiväkodista pois. Jos ois joku lääkärikäynti tms tärkeä meno eikä kukaan läheinen vois hoitaa niin sitten voisin viedä päiväkotiin siksi aikaa. :) Tiedän muutamia jotka vievät lapsen hoitoon joka päivä olivatpa sitten töissä tai vapaalla, eikä minusta se ole ihan oikein. :/ Eriasia tietysti ne joilla on elämäntilanne sellainen, etteivät jaksa, esim masennus tai muuta sellaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin ajattelen itsekin ja yritän vielä hoitaa Alisalle ylimääräisiä vapaita jos mahdollista, päiväkoti on kuitenkin aika rankkaa lapselle.. Tilanteita on tosiaan erilaisia ja sen ymmärrän, toivon myös ettei tällainen lomattomuus ole kovin yleistä. :)

   Poista
 4. Olen samaa mieltä - jos vanhemmat lomailevat niin lapsetkin kuuluisi olla kotona. Ehdottomasti!! <3 Sitten olen ehkä vähän toista mieltä siitä miten tämä kyseinen juttu oli kirjoitettu. Siinä kauhisteltiin sitä miten suuri osa lapsista onkaan vuoden ympäri hoidossa (muistaakseni 10%). Siinä ei kuitenkaan huomioitu sitä, että joillakin vanhemmilla ei oikeasti ensimmäisenä vuonna töihin palaessa/työpaikan vaihtuessa ole ollenkaan lomaa. Jäin lähinnä siis vain miettimään, että miten suuri tämä todellinen ongelma on..?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin mietin sitä, että toivottavasti se on juurikin niin, että yhden kesän joutuu olemaan ilman lomaa. Johtuen juuri tästä työpaikan vaihdosta. Ainakin mä ikuisena optimistina haluan uskoa, ettei lapset ole siellä päikyssä useaa vuotta putkeen. :)

   Poista
 5. Hyvä postaus jälleen Ilona! Itsekin olen sitä mieltä, että jos vanhemmat lomailevat niin lapsillakin olisi oikeus lomaan. Lomalla kuitenkin saa sitä tärkeää perheaikaa! Mutta kuten kirjoitit, kaikille tämä ei ole mahdollista, perheitä kun on niin erilaisia. :..9

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä, tilanteita ja perheitä on erilaisia, mutta onhan tuo perheaika korvaamatonta. <3

   Poista
 6. Hyvä aihe. On kokemusta niin yksinhuoltajuudesta ja kahden aikuisen taloudesta. Ja kyllä molemmissa tapauksissa lapsi on lomaillut, ollut vapaa päivät kotona ja käyn kaupassa vasta kun lapsi on haettu jne. Lapsellehan se peruspäivä on jo pidempi kuin aikuisella. Mutta jos vanhemmat ovat kokonaan kotona, minusta on huisin tärkeää saada lapsi välillä hoitoon jo lapsen kannalta, siellä oppii niin paljon. Ja samalla vanhempi saa sen oman arki hetkensä. :) tokihan jokainen tekee sen kuten parhaaksi näkee... Tukiverkko on asia josta pitäisi puhua enemmän. Neuvoloissa aika huonosti minusta neuvotaan, että on olemassa esim. tukiperheitä joihin lapsi voi päästä aina välillä. Siihen ei tarvitse mitään hätää tai taustaa vaan se on asia joka on kaikkien ulottuvissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on ihan totta, ei se pelkkä kotona olokaan välttämättä ole paras ratkaisu! :) Tuo tukiperhe varmasti kuulostaa monesta tosi pelottavalta, vaikka oikeasti siitä olisi monelle perheelle apua, vaikkei mitään ongelmia tosiaan olisi. Mun mielestä olisi tärkeää saada apua ennen kuin mitään ongelmia ehtii edes syntyä. :)

   Poista
 7. Samaa mieltä siitä että lapsen kuuluisi lomailla vanhempiensa kanssa. Varsinkin se päiväkotiarki isossa ryhmässä voi olla pienelle tosi väsyttävää ja raskasta... On niitäkin tilanteita kun vanhempi tarvitsee lepoa, mutta ensisijaisesti ajattelisin näin! Eikös se perhe sen takia perusteta, että voidaan olla yhdessä, lomalla ja arkena :)

  VastaaPoista

Jätä toki kommenttia! :)