torstai 3. joulukuuta 2015

Meillä asuu yksivuotias

Meillä vietettiin ensimmäisiä syntymäpäiviä muutama kuukausi sitten. Ensimmäisen vuoden aikana tapahtuu niin paljon asioita ja Alisa on kasvanut ja kehittynyt vaikka millä mitalla.

Alisa on aurinkoinen ja kiltti hassuttelija. Hän on reipas ja tottelevainen. Hän on myös kuitenkin todella itsepäinen ja viimeaikoina ensimmäinen uhmavaihe on jo pilkistellyt esiin. Tämä pieni uhmavaihe näkyy siinä, että meillä kiukutellaan ja ollaan tottelemattomia aikaisempaa useammin. Aika pientä tämä kuitenkin on, vielä. Alisa on oppinut myös sanomaan ei ja pudistamaan päätään. Yleensä hän vastaa kaikkeen ei ja pudistaa päätään nauraen perään. Ehkä hän ei siis vielä ymmärrä täysin, mitä ei tarkoittaa.


Alisa kävelee hyvin sisällä ja ulkona, kiipeää sohvalle ja alas sekä kantaa esineitä huoneesta toiseen, eli sotkee. Hän osaa kuitenkin pyydettäeessä kerätä tavaroitaan, välillä. Alisa syö itse, pääsääntöisesti lusikalla, mutta joskus myös haarukalla. Nokkamukista juodaan itse, lasista juomista on vähän jo harjoiteltu.


Sanoja Alisalla tulee jonkin verran muun muassa, äiti, isi, anna, lisää, pawwo (pallo), pää ja oi ei. Lisäksi Alisa on kova paijailemaan ihmisiä, jolloin hän silittää tai taputtaa ja sanoo ai ai. Muita hauskoja juttuja on muun muassa kun hän laulaa ihhahhaa ihhahhaa ja tähän perään sitten jotain epämääräistä mölinää. Viime aikoina hän on alkanut myös tapailemaan Robinin Boom Kahia, jota laulettiin kerhossa. :) Musiikista Alisa on tykännyt aina ja aina kun hän kuulee jotain etäisestikin musiikilta kuulostavaa, alkaa kauhea tanssiminen ja hytkyminen. Perinteisten lastenlaulujen lisäksi Allu tykkää tällä hetkellä muun muassa Robinista ja Hevisauruksesta.

Alisa pitää lukemisesta ja leikkimisestä. Lempileikkejä on erilaisten soittimien soittaminen, leikkikeittiöllä kokkaaminen ja peittomörköleikki. :D Luemme päivittäin kirjoja ja uskonkin, että siitä johtuu, että Alisalla tulee niin paljon sanoja ja hän myös ymmärtää monia asioita mitä hänelle sanotaan. Esimerkiksi hän osaa tuoda pallon, sukan tms. jos häntä pyydetää. Samoin hän osaa laittaa leluja tai vaikka lehtiä takaisin laatikkoon, laittaa oven kiinni ja muuta. Viime aikoina juuri tämä puheen ymmärtäminen on kehittynyt paljon. Hauskaa on myös kun sanotaan Alisalle "mennäänkö syömään ruokaa" niin hän jo oikein juoksee keittiöön. Tai jos sanon, että mennään potalle niin Alisa tietää mennä vessan ovelle odottamaan.


Alisa nukkuu pääsääntöisesti kokonaisia öitä, mennen nukkumaan klo. 20-21 ja heräten 7.30-8.30. Välillä toki hän herää esimerkiksi kuudelta, mutta otan hänet meidän väliin yleensä nukkumaan ja usein hän siinä nukkuukin sitten vielä muutaman tunnin. Päivisin Alisa nukkuu vielä yhdet päiväunet, jotka ovat kestoltaan 1-2h.

Vaikka vauvat on ihania ja vauva-ajassa on oma viehätyksensä, nautin kyllä enemmän tästä taaperovaiheesta toisaalta. Lapsi selkeästi ymmärtää mitä hänelle puhutaan ja hän yrittää kommunikoida takaisin. Vauva-ajassa oli kyllä se hyvä puoli, että lapsi pysyi paremmin paikallaan, eikä yrittänyt koko aikaa tehdä kaikkea kiellettyä. Meillä on edelleen esimerkiksi tv-tason päällä koriste-esineitä emmekä muutenkaan ole halunneet riisua kotiamme kaikesta tavarasta lapsen takia. Kyllähän kaikki kielletty aluksi kiinnostaa Alisaa, mutta melko nopeasti hän yleensä kyllästyy ja jättää tavarat rauhaan.

Kaikenkaikkiaan luulen, että olemme Alisan kanssa päässeet melko helpolla. Varmasti vauvavuosi olisi voinut olla vaikeampikin. Hyvä näin! :)

2 kommenttia:

  1. Onneks Alisan tädillä on hyvä kamera, niin saa blogiin kuvia ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Väitäks, et mun kännykkäkuvat ei oo hyviä? ;P Voin kyl adoptoida sen sun kameran..;)

      Poista

Jätä toki kommenttia! :)