maanantai 7. joulukuuta 2015

Kun tavismutsi leipoo....

On se luojan lykky etten kirjota leivontablogia tai superäitiblogia. Jokuhan saattaa jo arvata ettei se meikäläisen piparikaupungin leipominen mennyt ihan putkeen... Olis menny ees sinne päin, mutta ei, pipariksihan se meni...


Noh koska oon tavismutsi niin päätin käyttää kaupan taikinaa, ja se ei ehkä ollut paras idea. Olin hienosti taiteillut Pirkka-lehden ohjeiden mukaan kaavat, joita vähän sitten sovelsin.. No aloin leikkaamaan piparkakkutaikinasta ensimmäistä seinää ja sehän päätti sitten tarttua huolella kiinni pöytään, jauhoista huolimatta... No sattuneesta syystä mulla oli viime vuonnakin semmonen piparireki-episodi, josta viisastuneena muistin yhden kikan. Kaulin taikinan suoraan leivinpaperin päälle ja tadaa, sain kaikki osat jopa uuniin asti! Tosin ensimmäisiä osia paistaessa tajusin et ikkunat unohtu tehdä..:D Tein ne sitten lopulta paiston jälkeen.

No ihme ja kumma en polttanut osia, ainoastaan käteni uuniritilään.. Sain siis kaikki kivasti uunista ja laitoin jäähtymään. Ajattelin koristella osat irrallaan ja liittää sitten vasta toisiinsa ja se oli ainoa hyvä ratkaisu minkä tein tässä projektissa.

Toisaalta olin jo niin turhautunut koko projektiini ettei koristelu kauheesti kiinnostanut. Varsinkaan siinä kohtaa kun havaitsin, että jostain syystä ne kaikki seinät oli todella pehmeitä eikä tulis kestään kasausta. Koska olin niitä kuitenkin jo osittain koristellut niin en jaksanut heittää meneenkään, mun luonteelle kun ei tosiaan sovi mikään alusta aloittaminen. Olin kuitenkin jo valmis muutenkin perumaan koko joulun, koska korvani meni yhtäkkiä täysin lukkoon ja on edelleen todella kipeä.  Ihan kaikki tuntuu tänä vuonna menevän pipariksi. :D Päätin kuitenkin jättää palat yön yli pöydälle, jos ne vaikka vähän kovettuisi.

Tänään sitten aamulla aloin tutkailemaan paloja ja eipä ne paljoa olleet kovettuneet. Hyvät yöunet kuitenkin oli piristänyt mua sen verran, että ajattelin kokeilla, mitä kasatessa tapahtuu...
No tapahtuhan siinä. Kaikki neljä seinää halkesi ja liimailin niitä sitten epätoivoisesti yhteen ja sain jonkinlaisen kyhäelmän koottua.

Miten tässä joka vuosi käy näin,vaikka jälleen yritin valita mahdollisimman helpon työn. Neljä seinää, NELJÄ SEINÄÄ ja mä halkaisen ne kaikki. :DTein teille kuitenkin muistilistan piparkakkutaiturointia varten, jotta vältätte mun virheet.

1. Älä edes aloita.
2. Osta joltain valmis piparkakkutalo jos välttämättä haluat sellaisen.
3. Jos kuitenkin haluat tehdä itse, osta edes kaupasta niitä valmiiksi paistettuja osia, jotka ei tarvitse kuin liimata toisiinsa. 
4. Jos siltikin haluat olla niin hullu ja kokeilla täysin omatekemää rakennelmaa, niin selvitä mikä taikina on parasta ja kestävintä.
5. Älä tee liian yksityiskohtaisia juttuja jollet osaa.
6. Paista niitä osia ainakin tarpeeksi kauan ettei vahingossakaan jää liian pehmeiksi.
7. Osta/tee tarpeeksi kuorrutetta, sillä saa virheet piiloon.
8. Jos haluat ottaa kuvia someen, tee se tunnelmallisesti pimeässä niin kukaan ei huomaa, kuinka ruma se työ oikeesti on.

2 kommenttia:

Jätä toki kommenttia! :)