perjantai 1. tammikuuta 2016

Viimeinen Niitti?

*EDIT: Koko tämän tissigaten päätteeksi Teri Niitti päätti poistaa julkaisun ja vaihtaa mm. Instagram tilinsä yksityiseksi. Se on Teri semmonen juttu, että ei se poistamalla parane, mieti ens kerralla mitä postaat, jos et voi edes seistä sanojesi takana!*

Dramaattinen otsikko, eiks vaan? Joku saattaa jo arvata, mitä postaus käsittelee. Ei, en ole lopettamassa bloggausta tai eroamassa.

Joku on saattanut jo somessa törmätä stylisti Teri Niitin instagramissa muutama tunti sitten julkaisemaan kuvaan lentokoneessa imettävästä naisesta. Kuva oli varustettuna seuraavanlaisella tekstillä:

Arvata saattaa, että kuva sai monet äidit liikkeelle. En tiedä mikä kuvan tarkoitus oli, herättää huomiota ja provosoida?

Hei c'moon, ollaan vuodessa 2016, miten pienen lapsen imettäminen voi häiritä ketään? Varsinkaan ihmistä joka pyörii työkseen muotimaailmassa, jossa taatusti tissit ja paljas pinta on täysin kaupallista arkipäivää. Mä en ole mikään "imetysfanaatikko", mutta kyllä mä vähän pöyristyin tästä kuvan julkaisusta.

Imetysaika tai ylipäätään imettäminen eivät ole mikään mittari hyvälle äitiydelle tai millekään muulle, mutta on täyttä faktaa, miten hyödyllistä äidinmaito on. Kaikki eivät pysty haluistaan huolimatta imettämään ja Suomessa imetetään huomattavasti lyhemmän aikaa kuin esimerkiksi WHO suosittelee. Itsekään en imettänyt täyttä suositusaikaa, koska Alisa vähensi ja lopulta luopui siitä itse hieman alle vuoden iässä.

Musta on hävytöntä, että noinkin moderni ja älykkääksi mielletty julkisuudenhenkilö menee ja tyrmää julkisella paikalla imettämisen noin törkeällä tyylillä somessa, julkaisemalla kuvan tästä äidistä ja ruokailevasta lapsesta ja kehtaa vielä vaatia jotain huivia.

Syökää itse seuraavan kerran huivi naamalla, tosi miellyttävä tilanne? Olisiko parempi ollut, että lapsi huutaisi koko lennon nälkäänsä tai kun korviin sattuu? Olisihan tämä äiti voinut mennä tukkimaan kymmeniksi minuuteiksi vessan, jonne muutenkin on aina jonot. Mielestäni kyllä lapsen tai kenenkään ei ihan jo hygieniasyistä tarvitse ruokailla vessassa, minä tai minun lapseni ei ainakaan näin tulla ruokailemaan.

Äidit, jatkakaa imetystä siellä missä hyvältä tuntuu! Muutkin ihmiset ruokailevat kauppakeskuksissa, puistoissa tai vaikka siellä lentokoneessa. Imetys on luonnollinen asia ja ketään ei tule tuomita ja tyrmätä siihen liittyen. En toisaalta edes ymmärrä, miksi alennun edes kirjoittamaan asiasta, jonka tulisi olla jokaiselle tänä päivänä selvä asia.

Ja sinä, joka edelleen vaadit huivia: Vedä ensi kerralla huivi omille silmillesi, jos häiritsee!

3 kommenttia:

  1. Hyvin sanottu, melkoista kaksinaismoralismia tertsulta!

    VastaaPoista
  2. Hyvä kirjoitus. Meillä imetystaival jäi vain 3kk mittaiseksi kun kaikkien imetysongelmien selättämiseksi ei vaan voimat enää riittäneet. Ja harmittaa, että menin usein vessaan imettämään kun en "kehdannut" imettää julkisesti ja tuntuihan se vähän hankalalta. Mut kyllä suututti tuo Niitin postaus ja oon jo päättänyt, että jos vielä pääsen kokeilemaan imetystä uudelleen niin en kyllä häpeä sitä yhtään vaan annan palaa vaan julkisillakin paikoilla!

    VastaaPoista
  3. Nimenomaan, imetystä tulisi juuri kannustaa, ei tuomita millään muotoa. Oli kyse sitten paikasta, kestosta tai ihan mistä vaan imetykseen liittyvästä, jokainen äiti ja vauva on erilainen. Ja tää koko tissigate on mun mielestä kyllä aika absurdi jo lähtökohtaisestikin, kun kyseinen henkilö on taatusti työssään nähnyt tissejä ja esim. muotilehden kannessa ne on enemmän ku okei. :)

    VastaaPoista

Jätä toki kommenttia! :)