torstai 17. marraskuuta 2016

Miten meidän perhe säästää rahaa?

Raha, toimeentulo, kuluttaminen, säästäminen. Omista talousasioista harvemmin puhutaan, raha on vaiettujen aiheiden listalla. Monesti ulospäin näytetään se miten meillä kulutetaan rahaa, mutta harvemmin näytetään sitä, missä me säästetään. Ihan kun säästäminen olis jotenkin noloa. Musta se on vaan fiksua, varsinkin kun lapsiperheellä on monia pakollisia menoja ja rahareikiä. Jostain pitää välillä säästää.

Olen hieman huolissani siitä, miten paljon etenkin nuorten ihmisten maksuhäiriöt ovat kasvussa. Tuntuu, että nykyään liikaa vallitsee ajatus "kaikkea pitää olla". Kaikkea pitää olla vaikka aina ei olisi edes varaa. On hienot talot, pari uutta autoa ja vaikka mikä muuta, mutta liian usein pitää miettiä, millä minä tämän laskun maksan? Uudella luotolla?

Joskus tuntuu myös, että monilla on taloudenpito muutenkin hieman rempallaan. Välillä tulee luettua uutisia kuinka jollain ihmisellä tai perheellä jää näin ja näin vähän rahaa käyttöön kuussa ja sitten jutussa valitellaan kuinka tiukkaa on. Vaikka tilanteita on erilaisia, monesti näissä jutuissa esiintyvät henkilöt tai perheet saavat saman summan rahaa kuin kuka tahansa muukin keskiverto perhe. Ymmärrättekö mitä haen takaa? Olen myös vähän sitä mieltä, että ne oikeasti pienituloiset eivät edes paistattele missään lehdissä. Poikkeuksia ja oikeita tapauksiakin näissä lehtijutuissa varmasti esiintyy, mutta joskus tuntuu, että monet ihmiset tarvitsisivat oikeasti opastusta talousasioissa ja arjen hallinnassa. Mun mielestä se olisi tärkeä taito opettaa jo ihan kouluiässä, esimerkiksi yläkoulussa.

Pata kattilaa soimaa, olen itsekin joskus liian leväperäinen rahan kanssa. Onneksi suurilta ylilyönneiltä olen välttynyt ja vaikeuksiin en ole raha-asioissa vielä joutunut. Toisaalta sitten taas olen todella suunnitelmallinen ja taloudellinen ihminen, mutta mulla on tietyt heikkoudet.

Ajattelin nyt koota postaussarjan siitä, miten meidän perheessä rahaa säästetään. Sehän on fakta, että ei ne suuret tulot vaan ne pienemmät menot. Enhän väitä olevani talousguru, mutta nämä onkin vain mun vinkkejä, joilla yritän meidän menoja hillitä. :)


Juttusarjan ensimmäinen osia on asia, johon etenkin lapsiperheissä saadaan sujahtamaan suuri osa perheen tuloista. 

Kyse on siis RUOKAMENOISTA.


Meillä ei tingitä sinänsä ruoan laadusta tai terveellisyydestä. Pienillä valinnoilla ruokamenoissa on kuitenkin helppo säästää.

Pyrin käymään kerran viikossa isosti kaupassa. Yritän ostaa koko viikon ruoat kerralla. Usein joudutaan kuitenkin tekemään täydennyksiä esimerkiksi leivän tai maidon osalta pitkin viikkoa. Joskus olen laatinut viikon ruokalistaa ja sen pohjalta kauppalistaa. Etenkin silloin kun ruokamenot on pitänyt saada ihan minimiin. Listan mukaan shoppailu on taloudellisempaa, eikä tule tehtyä heräteostoksia.

Loppujen lopuksi perusruoka ja -elintarvikkeet ovat melko edullisia ja niitä hyödyntämällä kauppalaskussa säästää jo huimasti. Meillä eniten säästöä syntyy sillä, että teen suuria satseja ruokaa ja syömme niitä yleensä vähintään kaksi päivää. Toki meillä jokainen syö toisen lämpimistä ruoista muualla kuin kotona, joten ei ole niin väliä vaikka iltaruoalla olisi samaa ruokaa kuin edellisenä päivänä. Olen kuullut, että jotkut eivät pysty syömään ruokaa lämmitettynä, mutta itse olen siihen kyllä tottunut vaikkakin perunoita en käytä monestikaan keitossa, koska uudelleen lämmitettynä ne maistuvat mielestäni pahoilta.

Minulla on edullinen ja työpaikan puolelta tuettu lounas ja Alisa syö päiväkodissa, joten niihinkään ei varsinaisesti uppoa hirvittävää summaa kuussa. Samuli kantaa usein eväitä töissä, mutta joskus se aina unohtuu. Tuo omien eväiden kantaminen töihin tulee usein edullisemmaksi kuin noutoruoan syöminen, joten suosittelen sitä ehdottomasti jos on tarve pienentää ruokamenoja.

Itse käyn nykyään oikeastaan aina Lidlissä ruokaostoksilla, koska ne tuotteet, joita meillä käytetään, on siellä kaikista edullisimpia. Saatan edelleen hämmästyä välillä kassalla siitä, kuinka sain kaksi kassillista ruokaa ja rahaa meni 29,95€, kuten tällä viikolla. Huonoa Lidlissä on tietty se, että joskus sieltä tulee tehtyä heräteostoksia, kuten vaatteita (lidlin leggingsit on parhaita ikinä!) tai sitten kodin tarvikkeita tms. Ja toki valikoima ei aina ole yhtä kattava kuin esim. S-marketissa, mutta peruselintarvikkeita löytyy hyvin.


Kun asioin muissa kaupoissa kun Lidlissä, ostan aina halpismerkkiä. Rainbow, Xtra, Pirkka, Euroshopper... Samaa tavaraa halvemmalla.. Tämä on ihan kotoa opittu juttu ja todellakin säästää pitkän pennin.

Miten syödä kasviksia monipuolisesti, mutta edullisesti? Kasvispuolta meiltä löytyy aina kaapista kurkkua, porkkanaa ja tomaattia. Näiden lisäksi vaihtelen vähän sesongin mukaan 1-2 muuta lajia. Esimerkiksi viime aikoina meiltä on löytynyt kesäkurpitsaa, parsakaalia, kukkakaalia ja ruusukaalia. Keittäminen, paistaminen, paahtaminen, höyryttäminen.. Valmistustapojahan on monia. Joskus meillä saattaa olla esim. parsakaalia useampana päivänä lisäkkeenä. Jos vihannesosastolta ei löydy sesonkituotteita tai muita edullisia tarjouksia, turvaudun pakastealtaan valikoimiin, mistä löytää hyviä vaihtoehtoja kasvisvalikoimaan.

Tässä vielä siis muutama nyrkkisääntö meidän ruokamenoista:

* Suunnitelmallisuus
* Suurempi määrä
* Tarjousten hyödyntäminen
* Omille tarpeille oikea ruokakauppa
* Peruselintarvikkeet


Mitkä sitten koen haasteena meidän perheessä ruokamenojen suhteen? 

Kala. Se on melko harvoin tarjouksessa ja kalapuikkoja ei viitsisi syödä joka viikko. Onneksi Alisa saa sentään päiväkodissa säännöllisesti kalaa, joten se hieman tasoittaa tilannetta.

Hävikin minimointi. Huomaan, että silloin kun en ole jaksanut panostaa ruokalistan suunnitteluun, myös ruokahävikki on suurempaa. Haluaisin pienentää sen ihan minimiin sillä ruoan heittäminen roskiin on ihan kamalaa. Hävikin minimointiin auttaa tietysti kokemus, kun oppii paremmin tuntemaan mitä meidän jääkaapista kuluu ja mitä ehkä heitetään liian usein roskiin.

Heräteostokset. Niitä on edelleen liikaa. Etenkin niitä syntyy jos menee nälkäisenä kauppaan.


Nyt jakakaa teidän parhaat säästövinkin ruokamenoissa! :)

4 kommenttia:

  1. Meillä ruokalaskua nostaa isommalle pojalle sopivat tuotteet. Toisaalta, vaikka gluteenittomat jauhot ovat selvästi vehnäjauhoja kalliimpia, voi säästöä saada tekemällä leivät ja leivonnaiset itse. Eikä se aina tarkoita hiki hatussa rehkimistä vaan parhaimmillaan vain sekoittamista ja paistamista :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erikoisruokavaliot tulee kyllä juuri usein kalliimmaksi, mutta onneksi itse tekemällä sitten säästää edes vähän. :)

      Poista
  2. Tosi hyvät vinkit meille vanhemmillekin. Ruokamenot ovat yksi suurimmista pakollisista kuukausimaksuista. Suunnitelmallisuus on kaiken a ja o. Ja se ettei mene nälkäisenä kauppaan. Tähteiden hyödyntäminen säästää myös rahaa. Kiitos vinkeistä, hyvä niitä on aina lukea.

    VastaaPoista

Jätä toki kommenttia! :)