sunnuntai 27. marraskuuta 2016

Piparkakkuiglu

Kuka muistaa mun viimevuotisen piparkakkukaupungin? Katastrofin jossa aika moni juttu meni pieleen. Jos et ole aikaisemmin lukenut, käy ihmeessä nauramassa kun tavismutsi leipoo... Sitä aikaisempana vuonna tein piparireen, joka sekään ei sujunut ongelmitta. SILTI halusin väkisin tänäkin vuonna tehdä jonkin piparirakennelman.

Syksyn pimeinä iltoina mieleeni piirtyi idea piparkakkuiglusta. Pohdin iglun toteuttamista pyöreän kulhon kanssa ja pienellä googlettelulla löysin muutamia esimerkkejä, missä oli käytetty juuri kyseistä tekniikkaa. Ajattelin iglun olevan yksinkertainen ja helppo tehdä, joten se sopisi täydellisesti mun stressittömään jouluun.


Vastoin viimevuotisia neuvojani päädyin jälleen käyttämään kaupan valmista taikinaa. Tällä kertaa käytin Lidlin piparitaikinaa. Muita tarvittavia välineitä oli murokulho ja snapsilasi. Tärkeintä on varmistaa, että astiat kestävät uunissa paistamista. 

Ja eikun hommiin! Tarpeeksi suuri ympyrä  kulhon päälle sekä iglun oviaukko snapsilasin päälle. Älä liimaa osia tiukasti astioiden pintaan, jotta ne irtoavat paiston jälkeen. Näiden lisäksi muotoilin taikinasta pohjan rakennelmalle sekä joulukuusen osat. Tadaa, sitten vain osat kulhoineen uuniin ja paisto kypsäksi.


Paiston jälkeen osien kannattaa anataa hieman jäähtyä, jotta ne saa irrotettua astioiden päältä. Tämä olikin sitten hankalin osuus koko iglussa, en nimittäin meinannut saada osia irti astioiden päältä. Ehkä yritin liian kuumana tehdä sitä tai sitten taikina oli liimautunut liian tiukasti kiinni. Varsinainen iglurakennus pysyi suurinpiirtein kasassa, siihen tuli vain yksi halkeama. Oviaukon kanssa kävi sen sijaan "vähän" huonommin... Oviaukko mureni täysin, eikä taikinaakaan ollut enää jäljellä, sillä olimme tehneet tavallisia pipareita lopputaikinasta...

Hetken pähkäiltyäni päätin kasailla oviaukon hajonneista osista, koska hei, iglu on jokatapauksessa koottu jääpaloista niin sehän vaan sopii teemaan, Ja tadaa:


Mä sain sen rakennelman kasaan! Wuhuu! Sitten vielä koristelu ja iglu on valmis!


Ei tästäkään projektista ilman haavereita selvitty, mutta oli tää jo paaaaaljon parempi suoritus kun edellisinä vuosina. Siihen toki ei paljoa vaadita, joten täydellisen piparkakkurakennelman metsästys jatkukoon taas tulevina vuosina. Tänä vuonna keskityn vain varjelemaan iglua piparinhimoiselta taaperolta, joka ei vielä ole ymmärtänyt ettei iglua ole tarkoitus vielä syödä...

Joko teillä on piparkakkutouhut tehty? :)

Ihanaa ensimmäistä adventtia, nyt se joulunaika virallisesti alkaa! <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommenttia! :)