perjantai 15. heinäkuuta 2016

Hei sinä perässä ajava!

Kuka myöntää räpläävänsä puhelinta auton ratissa? Räpsitkö jopa selfieitä kun ajat? Keskitytkö ajamiseen tai esimerkiksi radion säätämiseen. Ole kiltti äläkä tee niin! Mä en halua, että sä ajat mua perään! Mun takapenkillä istuu usein kallein aarteeni. Mun lapsi.

Viikonloppuna meidän perheessä tapahtui KOLME vaaratilannetta. Vaaratilanteet johtuivat takana tulevan ajoneuvon kuljettajan keskittymisen herpaantumisesta. Kahdessa vaaratilanteessa selvittiin sydämentykytyksillä, mutta yhden tilanteen seurauksena toinen osapuoli lähti sairaalaan ja meidän autoon tuli muutama pieni vaurio.

Mun ja Samulin vaaratilanteet olivat lähes identtiset: ajoimme maantiellä nopeusrajoitusten mukaan, mutta takana tuleva roikkui kiinni puskurissa. Kun tuli aika kääntyä risteävälle tielle, ei perässä tuleva jarruvalojen vilkuttelusta ja aikaisesta vilkun käytöstä huolimatta havainnut kääntymistämme ja peräänajo jäi molemmilla kerroilla kiinni muutamista senteistä. Ainakin toinen kuskeista räpläsi puhelinta!

Pahin tilanne sattui kun isäni oli sisareni ja hänen miehensä kanssa tien päällä kun liikenne ruuhkan takia pysähtyi. Isäni oli autoletkan viimeisenä kun takaa tullut moottoripyöräilijä joutui tekemään äkkijarrutuksen, jolloin kuljettajan tasapaino petti ja hän kaatui moottoripyörän päältä. Moottoripyörä rysähti meidän auton perään. Moottoripyöräilijä joutui lähtemään sairaalaan, mutta onneksi mitään vakavempaa ei kuitenkaan sattunut.

Kolme vaaratilannetta vuorokauden sisään on aika paljon. Kaikki tilanteet olisivat olleet todennäköisesti olleet vältettävissä, jos takana tulevat olisivat keskittyneet täysillä ajamiseen ja liikenteeseen. Lisäksi riittävä turvaväli olisi antanut enemmän aikaa toimia.


Meillä voisi nyt olla kolme autoa romuna ja mikä pahempaa, jotain olisi voinut oikeasti sattua ja kovin.

Seuraavan kun keskityt johonkin muuhun kuin ajamiseen, mieti oletko valmis kestämään sen jos ajan toisen auton perään ja sen kyydissä olevat loukkaantuu, entä jos ajat vahingossa jalankulkijan päälle? Mitä jos minun takapenkillä matkustava lapseni loukkaantuu siksi, että sinä keskityt täydellisen selfien nappaamiseen ja rysäytät autollasi meidän perään? Pystytkö elämään sen tiedon kanssa, että sinä aiheutit tilanteen omalla huolimattomuudellasi?

Mun muu perhe ja monet ystävät reissaa autolla tänä viikonloppuna Lappiin ja takaisin kisareissulle ja mä toivon, ettei tänä viikonloppuna tule yhtäkään vaaratilannetta.

Pliis, ratissa keskity ajamiseen ja pidä se turvaväli!

8 kommenttia:

 1. Nimenomaan! Sain juuri kortin ja ajoin Lahteen perhe kyydissäni. Sillä matkalla sattui Kaksi vaaratilannetta: yksi takana tuleva auto ohitti minut moottoritiellä ilman vilkkua oikealta puolelta jonka jälkeen vetäisi kolme kaistaa vilkutta toisten autojen edestä yli siten, että sekunnin myöhemmin tehtynä meillä olisi ollut 4 auton ja rekan kolari. Toisessa tilanteessa toiselta kaistalta löhti tulemaan auto kylkeeni moottoritiellä jälleen ilman vilkkua, jolloin jouduin tekemään 120 vauhdissa äkkiväistämisen ja meinasin kuolla pelosta. Ihan hirveää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, Kylläpä sulle sattui samalle reissulle kaksi hurjaa tilannetta! :/

   Poista
 2. Mä en pysty ajaessa keskittymään yhtään mihinkään muuhun kuin ajamiseen! Ja sanoin juuri pari tuntia sitten kun ajelttin mummilaan, että takana oleva auto on sitte pepussa kiinni jos tulee äkkijarrutus. Tosi inhottava ja pelokas olo itelläkin kun melkein 100 vauhtia ja toinen tulee kauan aikaa takaloosterissa kiinni..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niimpä! Vielä kun lapset istuu takapenkillä niin pelkää kahta kauheammin..:/

   Poista
 3. Juurikin näin! Meillä mies joutuu liikkumaan paljon työnsä vuoksi ja näkee useita vaarallisia tilanteita päivässä. Turvalliseen tiellä liikkumiseen ei enää riitä, että itse tekee parhaansa, eikä koskaan tiedä milloin rysähtää muiden vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se, kun siellä ajaa niitä muitakin vaikka luottaisi itseensä kuskina ja ajaa kuinka varovasti tahansa.

   Poista
 4. Itse ajan n. Tunnin työmatkan suuntaansa. Joka päivä näen tilanteita, jossa olis voinu rysähtää. Pahin oli ns. Leveäkaistatie, jossa sit sekä vastaantulevista että samalla kaistalla mun kanssa olevista päättivät samaan aikaan ohittaa omalla puolellaan kulkevat rekat. Ja eihän kahta rekkaa ja kahta hlöautoa vaan mahdu edes leveäkaistatielle vierekkäin. Äkkiväistöllä tilanne laukesi, mut entä jos ei oliskaan reagoinut. Siinä ois ollut munkin ja muidenkin henki vaarassa, vaikka turvaväli olikin.

  Toissapäivänä joko unelias tai puhelimella näpyttävä kuski yhtäkkiä olikin jo puolittain mun kaistalla kun tuli vastaan. Korjasi viime hetkellä...

  Itse en pysty koskemaankaan puhelimeen ajossa, sillä nään kauhuskenaariot just vastaavista tilanteista... Ja turvaväli on ehdoton.
  Nyt ongelmaksi muodostuu väsymys, ja onneksi ymmärrän pysähtyä joka P-paikalle jaloittelemaan etten oo vaaraksi itselleni ja muille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikäviä tilanteita sinunkin kohdalle sattunut! Noi on niin kurjia ja hurjia! :/ Väsymys on kyllä paha asia ratissa, silloin on tosiaan parempi pysähtyä hetkeksi jalottelemaan niin johan helpottaa. :)

   Poista

Jätä toki kommenttia! :)