sunnuntai 4. kesäkuuta 2017

Raparperiherkkuja

Sattuipa mukavasti viikolla, että anoppini oli tulossa meille lastenvahdiksi ja edellisenä päivänä sainkin viestin tarvitsisinko raparperia. Totta kai mulle raparperi kelpaa, sehän suorastaan kuuluu alkukesään!

Muutamasta varresta sai kummasti taiottua vaikka mitä! Ensin keittelin perinteistä raparperikiisseliä, joka maistui ainakin minulle aamu- ja iltapalaksi. Alisa ei sen sijaan ollut siitä niin kovin innoissaan ilmeisesti.

Raparperista piti tietenkin tehdä myös piirakkaa! Monet tykkäävät mehevistä ja kosteista raparperipiirakoista, mutta oma suosikkini on varsin rapea raparperipiirakka. Piirakan pohja on perinteinen muropohja ja pinnalle ripottelin kauramuruseoksen. Rakenne on hieman keksimäinen.


Pohja:
125 g voita
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 muna
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Päälle:
5 dl raparperia
100 g voita
1 dl kaurahiutaleita
0,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 rkl kanelia

Leikkaa leivinpaperi irtopohjavuokaan sopivaksi. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri. Lisää joukkoon kananmuna. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Painele pohja irtopohjavuokaan ja levitä raparperit päälle. Ripottele vähän sokeria pinnalle (2tl). Pehmitä voi mikrossa, nypi jokkoon kaurahiutaleet, sokerit ja kaneli. Levitä nokareita piirakan päälle. Paista 200 asteessa noin 30-35 min uunista riippuen.



Piirakan kanssa piti tietenkin saada jotain juotavaa, joten kaveriksi keitin raparperi-mansikkamehua. Mehun valmistus on äärimmäisen helppoa ja nopeaa. Laitoin kattilaan 5 litraa vettä, mansikoita, raparperipaloja ja sokeria. Keitin noin vartin ja maistoin mehua, tässä kohtaa voi tarpeen mukaan lisätä sokeria oman maun mukaan. Vartin jälkeen puristin joukkoon vielä sitruunan mehua ja siivilöin sattumat pois. Kunnollinen jäähdytys ja lopuksi vielä muutama pakastemansikka jääpalaksi!





Osa mehusta jäi juotavaksi ja osasta tein mehujäitä, namskis!






Mikä on sun mielestä paras raparperiherkku?

4 kommenttia:

  1. Nam! Täytyy ens viikolla käydä mummulta hakemassa raparperia. Siitä saa tehtyä niin monenlaista. :)

    VastaaPoista
  2. Tuli vesi kielelle kun näin kuvan piirakasta 😀 raparperikeitto on mulle varmaan se lemppari ! Jos haluat intiimin katsauksen meidän pikkuperheen arjesta käy kurkkaa https://mutsinmaailma.wordpress.com

    VastaaPoista

Jätä toki kommenttia! :)