lauantai 18. helmikuuta 2017

Minkä ikäiselle lapselle karkkia?

Herkut ja herkuttomuus.. Herättää keskustelua ja mielipiteitä suuntaan ja toiseen. Meillä nyt mietinnässä karkin syöminen tai syömättömyys. Kokeneemmat, antakaa vinkkejä!

Alisa on kohta 2,5-vuotias ja viime aikoina olen hämmästyttävän monta kertaa joutunut tilanteeseen, jossa on ihmetelty sitä, että emme anna Alisalle karkkia. Emme erityisesti kiellä karkkia häneltä, mutta emme ole toistaiseksi tarjonneetkaan karkkia. Viime aikoina olen kuitenkin pohtinut, että pitäisikö meidän kohta tehdä jotain ratkaisuja karkin suhteen. Meillä vallitsee tällä hetkellä sellainen ratkaisu, että emme tarjoa Alisalle karkkia ja yritämme vältellä itsekin syömästä karkkia hänen aikanaan. Alisa osoittaa tietyllä tapaa kiinnostusta, mikäli näkee karkkia ja saattaa kysyä esimerkiksi "mitä toi on?" Vielä hän kuitekin suhtautuu aika neutraalisti karkkeihin, eikä vaatimalla vaadi saada  maistaa.


Meillä ei olla täysin herkuttomia, mutta kotona emme juurikaan tarjoa Alisalle herkkuja. Toki jos syömme esimerkiksi jäätelöä, pullaa tai pannukakkua, saa Alisakin välillä pienen palan maistaakseen. Nämä nyt tietysti ovat rinnastettavissa karkkiin, joten miksi se karkki tuntuu sitten niin nou nou ajatukselta? Päiväkodissa tiedän Alisan saavan jäätelöä silloin kun vietetään jonkun lapsen synttäreitä, Alisan päiväkodissa se kuitenkin tarkoittaa keskiarvollisesti noin kerran kuussa. Edellisillä Alisan syntymäpäivillään tarjosimme ensimmäistä kertaa täytekakkua Alisalle ja sen jälkeen hän on saanut juhlissa maistaa kakkua. Voisi siis sanoa, että Alisan herkuttelu on todella epäsäännöllistä, ehkä kerran - kaksi kuukaudessa.

Olen sitä mieltä, että pienet herkut välillä eivät ole pahitteeksi, jos suurimman osan ajasta syö hyvää ja monipuolista ruokaa. Meillä esimerkiksi syödään pääsääntöisesti kotiruokaa, ei juoda mehuja tai limsoja, lisäksi Alisa syö paljon kasviksia ja hedelmiä. Muutama pieni herkku toisinaan, ei ole vaarallista.


Olen kuitenkin miettinyt, mikä olisi hyvä seuraava askel herkkujen tiellä. Kenties karkkipäivä? Yhtenä päivänä joku pieni karkkirasia tai vastaava? Vai olisiko karkin syöminen hyvä pitää vielä epäsäännöllisempänä?

Pitäisikö kuitenkin odottaa siihen asti kunnes Alisa itse osoittaa hieman kiinnostusta? Minusta olisi hassua tuputtaa syömään karkkia, vaikka samalla pelottaa, että jos kiellän herkut kokonaan, isompana hän herkuttelee senkin edestä. Onko se pelko aiheellinen?


Minkä ikäiselle karkkia?


Tiedustelee epätietoinen.

4 kommenttia:

 1. Meillä kans kohta 2,5v ja en oo kyllä totaalikieltoa laittanut.. kylässä jos mummot ja papat haluaa antaa niin ok (ei nyt tietenkää hirmumääriä) ja ehkä 1-2 krt kuukaudessa saatan ostaa jonku minipatukan. Mietin kans sitä, että jos tiukasti kieltäis niin miten se kostautuis tulevaisuudessa.. yritän olla tekemättä karkeista/herkuista mitään numeroa, jotta lapsiki suhtautuis niihin neutraalisti, ei söis niitä liikaa muttei myöskään kokis siitä mitään negatiivisia tunteita jos joskus syö niitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä mietteitä! :) Mä olen kanssa samaa mieltä, ettei karkista tarvitse tehdä mitään numeroa. Satunnainen herkuttelu on ok! :)

   Poista
 2. Meillä nyt vähän yli 2v ja varsinaista karkkia en oo antanut. Juhlissa ja mummolassa syönyt kyllä suklaata ja keksejä, mutta kotona niitä ei syödä muutenkaan joten jää ihan erikoistapauksiin. Mielestäni ihan ok satunnaisesti, mutta ei varsinaista karkkipäivää näin pienet vielä tarvitse. :)

  Sitäpaitsi jos ei kotona syödä jatkuvasti herkkuja niin tuskin osaa niitä kovin kaivata, maistuupahan paremmalta sit kun niitä saa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen samaa mieltä, että parempi pitää herkuttelu satunnaisena ainakin toistaiseksi. :)

   Poista

Jätä toki kommenttia! :)