torstai 23. kesäkuuta 2016

Lapsi autossa

Meidän perheessä autoillaan paljon harrastuksen takia. Alisa on tottunut pienestä asti matkustamaan autolla. Nyt juhannuksena meillä on taas luvassa pieni autoreissu ja ensi viikolla Alisa lähtee Samulin ja setänsä kanssa pienelle päiväreissulle Lappeenrantaan. Meidän juhannussuunnitelmat muuttui hieman lennossa kun saaristo vaihtuikin Ähtärin eläinpuistoksi, mutta autoilua on siis luvassa myöös juhannuksena. Meillä sujuu automatkat yleensä tosi hyvin ja ajattelinkin jakaa muutamia vinkkejä, kuinka helpotetaan matkantekoa lapsen kanssa.

Matkustusaika


Me matkustetaan yleensä aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Jos joudumme matkustamaan päivällä, yritetään ajoittaa matkanteko Alisan päiväunien aikaan. Näin kesäisin matkaaminen päivällä on sinällään aika huono vaihtoehto varsinkin lämpiminä päivinä. Vaikka autossa on ilmastointi, on sopivan lämpötilan säilyttäminen aika tasapainottelua, etenkin kun Alisa on aika kuumakalle.

Matkanteon helppouteen varmasti vaikuttaa se, nukkuuko lapsi autossa. Alisa nukahtaa autoon helposti, joten pystymme yleensä helposti matkustamaan parikin tuntia ilman, että Alisa tylsistyy autossa.

Jos teemme useamman päivän kisareissun, pyrimme matkustamaan illalla. Pysähdymme sopivassa kohtaa syömään iltapalaa ja tämän jälkeen Alisa nukkuukin yleensä loppumatkan. Joskus olemme tehneet niin, että matkustamme aikaisin aamulla, jolloin Alisa jatkaa uniaan autossa ja muutaman tunnin jälkeen pysähdymme syömään aamupalaa.

Kuva: Sanni Laine

Mukavuus & turvallisuus


Autossa istuminen on aikuisellekin suht puuduttavaa, saati sitten lapselle. Niimpä yritämmekin aina tehdä Alisan olon mahdollisimman mukavaksi.

Turvallisuus on myös tärkeää autoillessa. Valitsimme Alisalle istuimeksi Britaxin Multi Tech II, joka on pienikokoiselle Alisalle hyvä ja mukava istuin. Alisa mahtuu vielä hyvin istumaan selkä menosuuntaan ja suositusten mukaan aiommekin pitää hänet näin ainakin kolmivuotiaaksi. Meidän kolmiovinen auto vain ei ole paras mahdollinen vaihtoehto istuimen kanssa ja siksi olemme katselleet uutta, hieman tilavampaa autoa. Tingin kuitenkin tällä hetkellä ennemmin omasta istumamukavuudestani ennemmin kuin käännän Alisan toisinpäin. 

Mukavuuden kannalta tärkeää on myös vaatetus. Puen Alisan autoon aina suht kevyesti, jottei hänen tule kuuma. Lisäksi tärkeää etenkin pitkillä matkoilla on mukavat ja joustavat vaatteet. 

Tauot & jaloittelu


Lapsen kanssa matkustettaessa  on pakko pitää taukoja tasaisesti. Vaikka Alisa viihtyy tosi hyvin autossa, pyrimme pitemmillä, yli kaksi tuntia kestävillä matkoilla pysähtymään vähintään kerran. Hyviä pysähdyskohteita on esimerkiksi sellaiset huoltoasemat, joissa on kiva leikkipaikka lapsille. Puolituntia riekkumista leikkipaikalla tekee ihmeitä pienelle matkaajalle.

Välillä on kiva pysähtyä myös mielenkiintoisia nähtävyyksiä katsomassa. Vappureissulla pysähdyimme Menkijärven linjaa katsomassa Alajärvellä. Metsikköön on siis rakennettu aitoja juoksuhautoja sekä korsuja. Löytyypä metsiköstä myös panssarivaunu sekä tykki. Olen monesti ajanut siitä ohi ja ihaillut niitä auton ikkunasta. Sotahistoria on aina kiinnostanut minua koulussa. Tällä kertaa meillä oli aikaa pysähtyä ja vietimmekin tovin metsässä tutkien rakennelmia, jotka on tehty mukaillen aitoja sodan aikaisia linjoja. Taaperokin viihtyi käpyjä ja kiviä tutkaillen ja tauon jälkeen jaksoimme taas hyvin jatkaa matkaa.Automatkat sujuu meillä jo melko rutiinilla ja pääsääntöisesti reissut menevät hyvin. Harrastuksen takia meille autoilu on välttämätöntä ja olisi kurjaa, jos Alisa ei autossa viihtyisi.

Kuuntelen kuitenkin mielelläni jos teillä on antaa jotain kivoja vinkkejä koskien lapsen matkustamista autossa. Reissataanko teidän perheessä paljon autolla ja kuinka saatte automatkat sujumaan? :)

2 kommenttia:

  1. Ilona, voin niin samaistua kanssasi lasten kanssa matkustamiseen. Meidän perhe tekee useamman kerran vuodessa pitempiä reissuja sukulaisille. Ajoaika kun on 6h yhteen suuntaan niin pitää todellakin olla luova, että koko matka menee suunnitelmien mukaan. Useasti, kun pysähtelee ja ajelee maltilla niin hyvin matkat sujuu. :)

    VastaaPoista

Jätä toki kommenttia! :)