perjantai 19. helmikuuta 2016

Vinkkejä päiväkodin aloitukseen

Aikaisemmin kyselin teiltä apua päiväkodin aloitukseen. Nyt kun meillä on päiväkotiarki alkanut, ajattelin jakaa teille omat vinkkini ja ajatukset, mitkä koin tärkeäksi ennen aloitusta. Toivottavasti näistä olisi hyötyä! :)

1. Varusteet

Ennen päiväkodin aloitusta kannattaa käydä läpi lapsen vaatekaappi. Erityisesti ulkovaatteita on hyvä olla joka säälle. Rukkasia ja villasukkia kannattaa olla myös varalla. Meillä on myös kuravaatteet erikseen kotona ja päikyssä, jotta niitä ei tarvitse joka päivä raahata mukana.

Sain teiltä vinkkejä, että nimikointi olisi erityisen tärkeää, niimpä tilasin tarramonsterilta liimattavia nimitarroja ja voi vitsi miten helppoja ne oli! Nimikoin niillä monet vaatteet. Osan "huonommista" vaatteista nimikoin kynällä pesulappuun. Monet Alisan vaatteista ovat käytettynä ostettuja ja niissä olikin jo muutamissa nimikointi entuudestaan, joten kirjoitin päälle.


2. Pehmeä aloitus

Tämä on asia, jonka itse nostan todella korkealle. Me kävimme Alisan kanssa kymmenisen kertaa tutustumassa päiväkotiin. Itse halusin käydä siellä useamman kerran, jotta Alisan lisäksi itselleni tulee luottavainen olo ja tiedän, kuinka päiväkodissa toimitaan. Myös äitini, joka on itsekin päiväkodissa töissä, suositteli useampaa tutustumiskertaa.

Meidän oli helppo tietenkin toteuttaa tutustuminen useana päivänä, koska päiväkoti on niin lähellä, eikä meillä useinkaan aamupäivisin ollut ohjelmaa. Olen silti hieman ihmeissäni, sillä olimme kuulemma aikamoinen poikkeus, monet käyvät ehkä kerran tai maksimissaan kaksi kertaa, jos sitäkään. En kritisoi ketään ja ymmärrän, että tilanteita on erilaisia, mutta meille tämä oli ehdottomasti oikea ratkaisu.

Aloitimme pehmeänlaskun käymällä muutamana aamupäivänä ulkoilemassa päiväkodin pihassa samaan aikaan Alisan ryhmän kanssa. Seuraavaksi siirryimme yhdessä käymään sisällä seuraamassa toimintaa, olimme yleensä aamulla n. 1-2h. Seuraava askel oli kun Alisa jäi muutaman kerran ulos ilman minua, kun samaan aikaan itse kävin aloituskeskusteluja lastentarhanopettajan ja päiväkodinjohtajan kanssa. Juuri ennen lopullista aloitusta Alisa oli muutamana päivänä aamupäivän hoidossa ja hain hänet ennen päiväunia.

Uskon, että Alisa oli paljon valmiimpi aloittamaan päiväkodin kun tilat ja hoitajat sekä suurin osa lapsista oli tuttuja. Varmasti itkuisuutta on jatkossakin jonkin verran, mutta uskon ettei Alisa kuitenkaan tunne oloaan täysin turvattomaksi päiväkodissa, kun hän on jo huomannut ja oppinut luottamaan, että hänet haetaan sieltä kyllä. Ainakin ensimmäiset päivät ovat menneet todella hyvin.

Päiväkodissa on myös tapana askarrella tällainen valokuvataulu, jossa on perheenjäseniä. Taulua Alisa voi katsoa päivällä jos hoidossa tulee ikävä. Aion vielä liittää tähän mummin koiran kuvan, koska se on Alisalle hyvin tärkeä ja hän usein puhuu "Kakista" eli Kamista. :)


3. Positiivisuus ja läheisyys

Positiivista asennetta mulle painotettiin ja varmasti sekin auttoi päiväkodin aloituksessa. Kun juttelimme iloisesti päiväkodista ja aina hymyillen Alisan viemme päiväkotiin, hänkin varmasti ajattelee päiväkotia hyvänä ja positiivisena asiana. Itse olen pystynyt hyvillä mielin Alisan jättämään päiväkotiin, kun hän on itse ollut reipas.

Olen myös huomannut, että hoitopäivän jälkeen Alisa kaipaa enemmän vanhempien syliä ja siihen aion jatkossakin keskittyä. Kännykkä jääköön sivuun ja huomio keskitetään Alisaan ja hellittelyyn. :)


Tässä muutamia asioita, jotka mulle tulee mieleen ja jotka koen tärkeänä. Jokaisella tietenkin on omat asiat, mutta meillä nämä ovat helpottaneet päiväkodin aloitusta. Loppujen lopuksi aloitus ei ollut niin kamala asia kun aluksi pelkäsin. Osansa on tietenkin ihanalla päiväkodilla ja Alisan omalla reippaudella. Olen niin ylpeä meidän murusesta! <3


6 kommenttia:

 1. Tässäpä ne tärkeimmät asiat taisivatkin toden totta tulla! :) Mä peukutan kanssa tuota pehmeää laskua, mutta se on kyllä ihan totta, että useimmat käyvät tutustumassa kerran tai kaksi - jos ollenkaan. Tosi hienoa, että pystyitte ja *tahdoitte* tehdä tutustumisen pidemmän kaavan kautta, suosittelisin sitä itse ihan kaikille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kunnon tutustuminen kannatti ja mun mielestä siitä on tosi hyvä puhua ääneen, eihän kaikki välttämättä edes tule ajatelleeksi sellaista asiaa. :) Toki välillä työkomennus saattaa tulla nopeallakin aikataululla, mutta onneksi meillä oli hyvin aika totutella hoitopaikkaan. :)

   Poista
 2. Voi, tää oli jotenkin ihana postaus ja hyviä vinkkejä! Itse toivon myös, että pääsisimme tarpeeksi useasti tutustumaan päiväkotiin kun Typy sen joskus aloittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti näistä on apua. :) suosittelen kyllä tuota tutustumista ehdottomasti. :)

   Poista
 3. Meille sanottiin päiväkodista, että 4 tai 5 kertaa on hyvä määrä tutustumiseen, ettei lapsi liiaksi totu siihen, että äiti tai isi on mukana. Tämäkin varmaan päiväkotikohtainen juttu? Käytiin se viisi kertaa ja ei vielä kertaakaan ole lapsi jäänyt itkemään. Päiväkotiarkea 4kk takana!☆

  VastaaPoista
 4. Toi on varmaan ihan totta! Meillä tohon vajaaseen 10 kertaan sisälty 4 sellaista päivää kun A oli hetken yksinään hoidossa. Eli varmaan se joku 5 kertaa käytiin kanssa yhdessä..:)

  VastaaPoista

Jätä toki kommenttia! :)