keskiviikko 31. tammikuuta 2018

Jämäruokien hyödyntäminen - kaappien tehotyhjennys

Pari viikkoa sitten sulattelin meidän pakastinta ja jääkaappia. Samalla kävin läpi meidän kuivakaappia. Huomasin, että meille on kertynyt kaappeihin aika paljon syömätöntä ruokaa. Olen aika aktiivinen pakastimen hyödyntäjä ja lykkäänkin sinne usein ylimääräiset ruoka-annokset. Tarkoituksenani on vähentää roskiin menevää ruokaa. Pakastaminen on kuitenkin vähän tekopyhää, mikäli ruokia ei ikinä käytetä sieltä pakkasesta.

Näin syntyi idea jämäruokaviikosta! Eli viikon aikana en ostanut lainkaan varsinaista ruokaa kaupasta vaan missiona oli jämäruokien hyödyntäminen ja samalla kaappien tehotyhjennys. Tarkoituksena kuitenkin oli, että ruoka on sellaista, ettei se tunnu jämäruoalta ja käytettävissä siis pakastimen ja kuivakaapin sisältö.


****


Mitä meillä sitten syötiin jämäruokaviikolla?

Näitä on helppo tehdä kerralla useampi pakkaseen ja paistaa sieltä tarpeen mukaan. Tälläkin kertaa niitä oli jäänyt sinne pari pyörimään. Kurkkaa linkistä myös video pihvien valmistuksesta! Lisukkeena oli tällä kertaa ranskalaisia, vaikka perunoitakin olisi ollut kaapissa useampaa sorttia ja niistä olisi voinut tehdä vaikka mitä jämäruokia, laiskuus kuitenkin voitti!
Purkkihernari.
Meillä on aina purkkihernekeittoa kaapissa varalla, koska se on niin helppo valmistaa kiireessä ja Alisa todellakin tykkää siitä (söi neljä lautasellista yhtenä päivänä yhteensä...) Nyt purkki oli kuitenkin jäänyt kaappiin pidemmäksi aikaa, joten oli aika syödä se pois yhden pulkkamäkireissun päätteeksi. Ylipäätään erilaiset keitot on helppo toteuttaa jämistäkin, koska usein meiltä ainakin löytyy tuoreena tai pakkasesta erilaisia kasviksia.

Tomaattinen pasta.
Pakastimesta löytyi tomaattikeiton jämät sekä Edam-juustoraastetta pussin pohja. Keitin Penne-pastaa lisäksi ja jääkaapista löytyi edellisviikolta Grana padano-juustoraastetta, joka toi ihanaa makua ruokaan. Joukkoon heitin vielä muutaman palan kesäkurpitsaa, jota oli pakastimessa pieni nyssäkkä. Yhdistin nämä kaikki aineet uunivuokaan ja paistoin puolituntia. Herkullista! Eikä todellakaan voinut arvata jämäruoaksi! Tätä sai helpolla tehtyä myös ison satsin.
Kasvispihvit ja riisi.
Mulla on tapana valmistaa itse kasvispihvejä ja pakastan aina ylimääräiset. Ne on sieltä helppo sulattaa ja paistaa ruoaksi ja kylkeen sopii esimerkiksi riisi. Kasvispihvit on helppo toteuttaa myös jääkaappiin jääneistä porkkanoista, lantuista, bataatista, palsternakasta, kevätkaalista tai mitä nyt sattuukin kasvispuolta löytymään. Massaan tarvitaan kasvisraasteiden lisäksi vain kananmunia ja korppujauhoja mausteineen.


***


Varsin kivoja ruokia syötiin vaikka olikin kaapien perukoilta kaivettua. Oli myös enemmän kasvispohjaisia ruokia, mikä ei ole tietenkään lainkaan huono asia. Voisi ottaa ihan tavaksi tällaisen jämäruokaviikon aina välillä, jotta ne jämät tulisi hyödynnettyä ja kaappeja tyhjennettyä. Suosittelen kokeilemaan, todennäköisesti teiltäkin löytyy kaapeista syömätöntä ruokaa! :)

2 kommenttia:

 1. loistava idea ja hieno toteutus!

  Minä yritin upottaa jäätelöjämät nuorisoon, mutta niissä oli kuulemma jo liikaa pakastimen makua. (miten edes on mahdollista, että jäätelöstä on jämiä??)

  Minulla on tavoitteena saada pakastimeen juuri tuollainen helppojen jämäruokien reservi kiirepäiviä varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo on kyllä todella näppäriä pakkasesta sulattaa kiireessä. :) Mä olen sellainen herkkusuu että meiltä ei kanssa juuri ikinä jää jäätelöä yli..😉

   Poista

Jätä toki kommenttia! :)