maanantai 8. tammikuuta 2018

5 pientä askelta kukkaronherraksi

Vaikka en ole talousguru tai sijoitusneuvoja, olen kirjoitellut talousasioista tänne blogiin tasaisesti ja ne ovat olleet teidän mielestä ilmeisen kiinnostavaa luettavaa, koska niitä luetaan keskimääräistä enemmän. Siksi ajattelin jälleen kirjoittaa talousasioista näin tavallisen ihmisen näkökulmasta. Talousasiat ovat juuri nyt hirveän pinnalla omassa elämässäni ja olen niiden osalta kokenut jonkinlaisen valaistumisen, joten ajattelin muutamia ajatuksia jakaa teillekin.

En ole tosiaan mikään asiantuntija ja itsekin aika amatööri vielä näissä jutuissa. Moni teistä saattaa olla jo ihan konkari minuun verrattuna, siksi mielellään kommenttiboksiin saa jättää ajatuksia ja vinkkejä aiheeseen liittyen! Olen kuitenkin nyt hieman perehtynyt aiheeseen ja sen pohjalta tehnyt ratkaisut ja suunnitelmat, joiden pohjalta olen alkanut toimia. En sano, että tämä olisi paras tai oikein tapa, mutta ihan hyvä tavalliselle keskituloiselle ihmiselle, joka haaveilee taloudellisesta vapaudesta.


***


Minä ennen: 
Olen aina ollut suht tarkka rahan kanssa. Olen pystynyt välttämään suuret kulutusluotot ja osamaksuihinkin sortunut vain aika pienillä summilla. Aloitin ensimmäisen kerran rahastosäästämisen alle parikymppisenä pankin tädin suosituksesta. Säästämäni summa oli kuukaudessa aika pieni, mutta tuo rahasto auttoi hieman asunnon hankinnassa ja säästän samaan rahastoon edelleenkin.  Olen kuitenkin aina tuhlannut lähes kaikki käytössä olleet rahat vaikken luottoihin ole juuri sortunut. Kuitenkaan ihan hirveästi en ole saanut säästöönkään.


Minä nyt ja tavoitteeni tulevaisuudessa:
Tavoitteeni on pitää koko ajan tarpeeksi suuri puskurirahasto (noin kolmen kuukauden tulojen verran) sekä samalla sijoittaa säännöllisesti pitkällä aikajänteellä (yli 20 vuotta) ensin alkuun rahastoihin ja kuka tietää tulevaisuudessa myös suoriin osakkeisiin. Tällä hetkellä en kuitenkaan vielä koe olevani olevani tarpeeksi kartalla osakkeista, jotta uskaltaisin niihin lähteä ja toisaalta, sinne markkinoille ei ehkä kannata ihan muutamilla satasilla lähteä. Suurin tavoitteeni on, että haluan nukkua yöni ilman rahahuolia ja nauttia elämästä ja taloudellisesta tasapainosta.

***

Miten olen lähtenyt tavoittelemaan vauraampaa tulevaisuutta?

Huom! Vauras ei tässä kohtaa tarkoita samaa kuin rikas...





Oman talouden tunteminen.
Tuntuuko, että rahasi katoavat tililtä, mutta et varsinaisesti tiedä minne? Tuntuuko, ettet koskaan osta mitään, mutta silti rahaa häviää? Mulla oli ennen ja no rehellisyyden nimissä välillä edelleenkin tällainen tunne. Sitten aloin todella tarkasti syynäämään tiliotettani, mihin rahat katoavat. Huomasin sieltä monia kuluja, jotka oli täysin turhia. Niimpä aloin säntillisesti kirjaamaan menojani ylös ja kiinnitin huomiota kulutustottumuksiini. Nyt olen hiljalleen päässyt siihen pisteeseen, että osaan määritellä ja pitää viikkobudjetin aisoissa. Enää en kirjaa säännöllisesti kaikkia menojani ylös, mutta jollekkin toiselle se saattaa tuntua luonnolliselta, joten kannattaa ainakin kokeilla kirjaamista!

Viikko aikaa tilipäivään ja tilillä on rahaa, voisin pitää sitä omalla kohdallani varsin onnistuneena tilanteena. Ennen viimeinen viikko ennen tilipäivää saattoi olla melkoista taiteilua. Viikkobudjetin laatiminen ja sen noudattaminen tuo tiettyä varmuutta, koska tiedän että rahat riittävät tilipäivään saakka. Kaikkeen ei kuitenkaan voi varautua viikkobudjetilla...


Puskurirahasto
Pesukone hajoaa, autoon tulee yllättävä vika, äkilliset lääkekustannukset... Kaikki yllättävät menot ovat niitä potenttiaalisia tilanteita kun oma talous saattaa mennä sivuraiteelle. Harva meistä pystyisi ongelmitta korjauttamaan auton ja ostamaan uuden pesukoneen viikkobudjetin puitteissa. Tässä meillä on ollut ja on edelleen suuria puutteita, meidän puskurirahasto on tällä hetkellä aivan liian pieni, mutta meillä on kova tahto kerryttää se tarpeeksi suureksi. Puskurirahastoon siirtyy joka kuukausi rahaa ja lisäksi olemme päättäneet, että ylimääräisistä tuloista 1/3 osaa menee puskuriin siihen asti kunnes se on riittävän suuri. Nämä varat olen siirtänyt hieman korkeamman koron tilille, etteivät ne makaa täysin nollatilillä, mutta ovat kuitenkin rahastoja helpommin saavutettavissa.


***


Säästäminen pitkällä tähtäimellä
Mulla ei ole tarjota mitään nopean rikastumisen tapaa, tyhjästä kun on paha synnyttää miljoonia. Pitkällä aika välillä on kuitenkin helpompi päästä edes lähemmäksi niitä miljoonia. Itse odottelen varsinaisia isompia tuottoja sitten joskus parinkymmenen vuoden päästä, toki osasta toivon taloudellista helpotusta jo aiemmin.

Sen verran paljon olen viime aikoina tutustunut aiheeseen, että olen ymmärtänyt mikä merkitys riskin kannalta on juuri siinä, että sijoitushorisontti on pitkä. Itse olen valmis ottamaan vähän riskiä, mutta ennemmin tavoittelen maltillista tuottoa pienellä riskillä ja pitkällä ajalla kuin suurta nousua lyhyessä ajassa korkealla riskillä. Pitkässä juoksussa korkoa korolle -ilmiöllä saa ihmeitä aikaan pienemmälläkin kuukausisummalla.

Niimpä siis joka kuukausi laitan sivuun näitä pitkäntähtäimen sijoituksia varten tietyn summan. Summa kannattaa sijoittaa jo heti tilipäivänä, jotta käytettävissä olevan käyttösumman hahmottaa paremmin, eikä niitä sijoitukseen tarkoitettavia rahoja tule sulatettua johonkin muuhun. Lisäksi olen ottanut tavaksi siirtää pieniäkin summia sivuun kuukauden aikana jos esimerkiksi saan alitettua budjetin joiltain osin tai saan  vaikka kirpputorituottoja tai muita pieniä summia. Tiesitkö, että jo 10e-15e voi tehdä kertatalletuksen rahastoihin? Niistäkin kertyy aikanaan ihan kiva summa.

Kuten aikasemmin sanoin, että puskurirahastoon siirtyy 1/3 ylimääräisistä tuloista (lomarahat, bonukset, veronpalautukset....) niin samoin olemme sopineet, että jatkossa 1/3 laitetaan myös näihin rahastoihin ylimääräisenä talletuksena. Lisäksi olen miettinyt, että alkaisimme keskittää ostoksia enemmän S-ryhmään ja bonukset ohjattaisiin suoraan rahastoon, onko teillä kokemusta tästä? Kuulisin mielelläni kokemuksia.





***


Panosta itseesi
Vaikka edellinen kohta oli säästäminen pitkällä tähtäimellä, näen myös tärkeänä itsensä palkitsemisen myös vähän lyhyemmällä tähtäimellä. Mun mielestä on tärkeää säästää myös niihin juttuihin mitkä haluaa toteuttaa tällä hetkellä. Oli se sitten matkailu, design, merkkilaukut tai jotain muuta niin totuuden nimissä ainakaan itsestäni ei olisi siihen, että eläisin tarkoituksella parikymmentä vuotta ostamatta mitään ja nuukaillen ja sen jälkeen vasta alkaisin nauttimaan elämästä. Mitä jos jäänkin auton alle ennen sitä? Tai sairastun vakavasti?

Säästäväisyys ei tarkoita itselleni sitä, ettei elämästä voisi nauttia tässä ja nyt. Siksi se 1/3 niistä ylimääräisistä tuloista meneekin huvikassaan ja toki sinne tilanteen mukaan siirtyy muutakin rahaa, jotta esimerkiksi ne matkailuhaaveet toteutuu. Vaurastuminen tarkoittaa ainakin itselleni rahan lisäksi myös henkistä vaurastumista ja sitä matkailu tuo itselleni.


Aloittaminen
Vaikeinta säästämisessä on aloittaminen. Usein sitä ajattelee, että juuri nyt on huono hetki aloittaa. Parempaa rahatilannetta odotellessa. Tärkeintä on kuitenkin oikeasti vain aloittaa, vaikka pienelläkin summalla. Parilla kympillä kuussa pääsee jo alkuun ja kun hommaan tottuu ja kenties rahatilanne parantuu, voi summaa kasvattaa. Mitä aikaisemmin aloittaa, sen parempi. Jos et ole vielä aloittanut, niin tänään on just hyvä hetki!



Vauraampaa viikkoa, ihan jokaiselle. ;)

9 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus! Näin joulun jälkeen tuntee usein morkkista, kun tililtä rahat huvenneet joululahjoihin yms. Mutta, tänä vuonna en koe tuollaista tunnetta. Viime vuonna aloittamani "tarkan markan ajat", ovat luoneet mukavan tasapainon elämääni. Ja, juurikin noin kun kirjoitit, jokainen tavallaan ja omien taloudellisten mahdollisuuksiensa mukaan, sekä pienellä summalla voi aloittaa säästämisen.
  Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
 2. Osakesäästäminen on kyllä edullisempaa kuin rahastot eikä ollenkaan vaikeaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tuokin varmasti osittain totta, itse suosin kuluttomia tai hyvin pieni kuluisia rahastoja esim. Nordnetissä niin tulee kyllä edullisemmaksi kuin osakkeet, toki tuottokin varmasti maltillisempi. Tarkoitus kyllä perehtyä osakesijoittamiseen, kunhan saan kerrytettyä tarpeeksi suuren summan, ihan satasella tai kahdella osakkeet eivät taida olla se edullisin vaihtoehto...:) Mukavaa kun kommentoit ja aurinkoista viikkoa!

   Poista
 3. Osakkeisiin voi joskus olla ihan järkevää sijoittaa pienelläkin summalla. Nyt osakkeiden hinnat on kyllä tosi korkealla... Rahastojen suhteen kannattaa olla tosi tarkkana, mihin laittaa. Mielummin laittaisin Nordnetin rahastoon kuin S-ryhmän. Bonuskertymät käyttäisin muuhun. 😊

  Mäkin oon ihan viime kuukausina herännyt taloudellisesti. Osallistun tässä kuussa säästävästä sijoittajaksi kurssille ja toivottavasti opin jotain uutta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan nyt kyllä osakkeiden hinnat aika korkealla, mutta toisaalta, aloittaminen on tärkeintä. :) Tutustuin tässä noihin s-ryhmän rahastoihin ja aika suurilta vaikutti kulut, joten joko bonukset käytetään johonkin kivaan tai ohjataan Nordnetin supereihin jatkossa..:)

   Kivalta ja mielenkiintoiselta kuulostaa tuo kurssi, kerro toki kokemuksia siitä! :)

   Poista
 4. Olemme viime vuosina antaneet bonusten kertyä ässä-tilille ja sitten ne on vuosina käytetty jouluruokiin (tai -ostoksiin).
  Joulun juhlaruuat ja lahjat eivät silloin näytä menoilta - bonukset ovat ikään kuin "olematonta" rahaa, kun tiliä ei muuten käytellä eikä katsella.

  Olen säästänyt pitkäaikaisiin rahastoihin (ensin eläke- ja nyt muuten vain), nyt päätin säästää lyhyemmällä tähtäimellä korkorahastoon. Ajattelin testata, pystynkö saavuttamaan tavoitteeni :)

  Juuri täysi-ikäiseksi tullut poikani oikein innostui rahastosäästämisestä; kotona asuvan menot ovat pienet ja silloin pienestäkin palkasta saa kerrytettyä hyvää pesämunaa tuleviin opiskeluvuosiin. Tai asuntoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo voisi olla yksi hyvä kohde bonuksille, joulu kun tuppaa muuten hieman rassaamaan lompakkoa! :) Toivottavasti saat tavoitteesi toteutettua! Ja hyvä että nuorena jo kiinnostuu säästämisestä ja sijoittamisesta, säästöt kertyy vähän huomaamattakin siten..:)

   Poista
  2. Tuo voisi olla yksi hyvä kohde bonuksille, joulu kun tuppaa muuten hieman rassaamaan lompakkoa! :) Toivottavasti saat tavoitteesi toteutettua! Ja hyvä että nuorena jo kiinnostuu säästämisestä ja sijoittamisesta, säästöt kertyy vähän huomaamattakin siten..:)

   Poista

Jätä toki kommenttia! :)