tiistai 16. tammikuuta 2018

Näin meillä syötiin viime viikolla - paljonko maksoi?

Pidin viikon kirjaa mitä meillä syötiin. Tarkastelujakso on viime viikon sunnuntaista lauantaihin, koska viikon kauppareissu tehtiin sunnuntaina. Pyrimme käymään vain kerran viikossa kaupassa ka usein päivä on juuri sunnuntai. Säästin oikein kuitinkin, jotta olisin voinut sen avata tähän, mutta vaikka varjelin sitä tarkoin niin ehdin hukkaamaan mokoman paperin! Onneksi tiedän kauppa- ja ruokalistan perusteella mitä tuli ostettua ja kortilta veloitettu summa sunnuntaina oli 54,67€.


***


Taustaa: tällä ruokalistalla eli kaksi aikuista ja yksi 3v lapsi. Tämä on aika pitkälle normaali viikko meillä. Huomioita: itse syön työpaikkalounaan, jonka hinta itselleni on noin euron luokkaa, käytännössä siis lähes ilmainen. Lisäksi Alisa syö yleensä aamupalan 50/50 kotona tai päiväkodissa, lounaan ja välipalan hän saa joka arkipäivä päiväkodissa. Näitä en nyt tullut laskeneeksi mukaan. Samulin osalta tavoite on, että hänellä olisi joka päivä eväät ja tällä viikolla se toteutui suht hyvin.

Tällä kertaa meillä oli kaapit suht tyhjät, olen merkinnyt postaukseen kuitenkin mitä oli valmiina ja mitä ostettiin kaupasta.


***


Sunnuntai:
Aamupala: Smoothieta mansikoista, rahkasta ja ripaus kaurahiutaleita, lisäksi leipää ja kurkkua. (näitä kaikkia oli kaapissa vielä vähän edelliseltä viikolta)

Lounas: Alisa söi lounaaksi munakasta, jonka joukossa oli edellisen päivän uunikasviksia. (Nämä kaikki oli kaapissa valmiina)

Päivällinen: Tortilloja joihin ostettiin kaupasta: Tortillapohjat, jauhelihaa 400g, tomaattia, kurkkua, salsaa, kermaviiliä, salaattia, cheddaria, kermaa. Lisäksi kaapissa oli valmiina sipulia. Lisäksi ostimme cokista ja irtokarkkeja, Alisalle pieni karkkirasia. Sunnuntai meni siis vähän herkutellessa.

Iltapala: Alisa söi turkkilaista jugurttia (kaupasta ostettu purkki) ja mansikoita (valmiina pakastimessa)


Maanantai
Aamupala: Alisa kaurapuuroa (ostettiin kaupasta uusi paketti hiutaleita), minä ruisleipää + salaatti, kurkku, meetvursti ja juusto (kaikki kaupasta sunnuntaina ostettu)

Lounas: Minä töissä ja Alisa päiväkodissa, Samuli valmista maksalaatikkoa (kaupasta)

Välipala: Alisa söi päiväkodissa.

Päivällinen: Nakkikeitto johon ostettiin kaupasta nakkeja, kaalia (puolet laitoin pakkaseen) sekä pakastekasviksia, lisäksi jääkaapista pilkoin pari porkkanaa joukkoon. Leipää.

Iltapala: Leipää, porkkanaa ja kaalia (porkkanaa oli valmiina kaapissa, muut kaupasta)




Tiistai:
Aamupala: Alisa söi päikyssä, itse unohdin syödä koska oli hammaslääkäri, join sen jälkeen vain kahvia.

Lounas: Töissä/päiväkodissa, Samulilla eväänä nakkikeittoa ja maksalaatikon jämät.

Päivällinen: Alisa ja Samuli söi nakkikeittoa ja leipää. Itse söin mustikkarahkaa, jonka säästin lounaalta.

Iltapala: Itse söin sunnuntailta jääneet tortillajämät salaattina, Alisa söi porkkanaa, kurkkua, juustoa ja maissikakkua. (porkkanaa lukuunottamatta kaupasta sunnuntaina ostettu)


Keskiviikko:
Aamupala: Itse tein ruisleivän + kinkkua, salaattia ja kurkkua sekä kokonainen tomaatti (kaikki kaupasta) Alisa söi aamupalan päikyssä.

Lounas: päiväkodissa/töissä. Samulilla jälleen nakkikeittoa (voi raukkaa) sekä 2 x samanlaiset ruisleivät kun mun aamupala.

Välipala: Alisa söi päikyssä.

Päivällinen: Nakkikeiton jämät

Iltapala: Leivottiin sämpylöitä (kaikki valmiina kaapissa: anopin juustotehtaan jäljiltä heraa 1l, sämpylä- ja vehnäjauhoja, sokeri, suola, siirappi, hiiva, oliiviöljy, porkkana ja seesaminsiemeniä.) Lisäksi tein appelsiinikiisseliä (kaupasta 1l mehua ja appelsiineja,  kaapista sokeria ja perunajauhoja)


Torstai
Aamupala: Edelliseltä illalta sämpylöitä sekä appelsiinikiisseliä ja turkkilaista jugurttia.

Lounas: Päiväkodissa/töissä. Samulilla sämpylöitä ja vielä sitä nakkikeittoa.

Välipala: Alisa päikyssä.

Päivällinen: Cheddar-kanapastaa (pasta ja kerma kaapista, kana ja cheddar kaupasta, tortilloiden jäljiltä jäi cheddarkastiketta, jonka käytin myös tähän.) Lisäksi oli paistettua kaalia (samaa kuin keitossa alkuviikosta), salaattia ja kurkkua.

Iltapala: sämpylöitä





Perjantai:
Aamupala: Appelsiinikiisseliä ja turkkilaista jugurttia.

Lounas: töissä / päiväkodissa

Välipala: hedelmää (töistä), Alisa päiväkodissa.

Päivällinen: Alisa ja Samuli edellispäiväistä kanapastaa.

Iltapala: Nakkikääröjä (nakkeja jäi nakkikeiton tiimoilta ja voitakinalevyjä oli pari pakkasessa), Alisa söi iltapalaksi leipää ja hedelmiä.


Lauantai:
Aamupala: Kaurapuuroa ja kahvia

Ruoka: Avokadopasta (kaupasta: avokadot, juusto, oliiviöljy, lime ja basilika. Kaapista: chili, valkosipuli ja mausteet) Oltiin päivällä kylpylässä joten ruoka venyi sen verran myöhäiseksi ettei oikein muuta kunnon ruokaa syöty.

Välipala: Appelsiinirahka (rahka kaapista ja joukkoon lisäsin appelsiinikiisselin lopun, oli hyvää!)

Iltapala: Leipää, kurkkua, banaania


***

Näiden jo mainittujen lisäksi kaupasta ostettiin maitoa 3 litraa, margariinia, banaania, omenaa ja päärynää. Leipää meillä meni yksi pussi ruisleipiä ja yksi pussi vaaleaa leipää. Ihan jokaista leipäpalaa ja hedelmää en tuohon listaani merkinnyt, koska en sentään laskenut jokaista Samulin ja Alisan suupalaa, siksi ne on tässä erikseen mainittuna. Ruokajuomana meillä siis yleensä maito tai vesi, siksi maitoakaan ei ole joka väliin mainittu erikseen.

Lähtökohtaisesti meidän perheen kauppalaskut ovat suht pieniä, toki kauppalaskun suuruuteen vaikuttaa se, että syömme osittain töissä/päiväkodissa. Tällä viikolla kotona ei myöskään syöty kalaa, mutta sitä oli päiväkodissa ja töissä tarjolla. Kala toki nostaa aina vähän kauppalaskua. Vaikka nyt oli kaapit suht tyhjillään, löytyi sieltäkin vielä paljon peruselintarvikkeita. Yritän kuitenkin tasaisesti täyttää myös peruselintarvikkeita kaappiin, joten eipä meidän kauppalaskut juurikaan tuosta heittele, yleensä meillä ei kauppaan mene kuin 40-50€ viikossa, joskus tosin tulee ostettua jotain spesiaalimpaa.


***


Joku voisi ajatella, että meillä syödään aika yksipuolisesti sillä samalla viikolla saatan hyödyntää samoja raaka-aineita, kuten tällä viikolla mm. kaali ja cheddarkastike. Kyllä meillä kuitenkin on kasvisten ja hedelmien osalta vaihteluakin, pyrin vain hyödyntämään viikon ruokalistalla samoja raaka-aineita, jotta hävikki olisi mahdollisimman pieni. Eipä meillä nykyään ihan hirveästi ruokaa menekään roskiin. Itselleni ei ole ongelma syödä samaa ruokaa useampana päivänä ja siksi meillä yleensä tehdään vain 3-4 ruokaa viikossa. Kieltämättä itsekin naurahdin kun kirjoittelin Samulin eväsruokia tuohon listaan, kysyin kyllä alkaako nakkikeitto jo tökkiä...xD

En väitä, että meidän ruokalista olisi aina kaikista terveellisin, mutta pyrin siihen että meillä syödään hyvää ja maistuvaa kotiruokaa. Yritän aina mahdollisimman paljon laittaa ruokiin kasviksia ja monesti niitä tarjotaan ihan tuoreenakin, että määrä päivän aikana olisi riittävä. 

Tällä viikolla ei käyty kertaakaan ulkona syömässä, koska meillä on tammikuun tavoitteena olla hakematta kertaakaan pikaruokaa/noutoruokaa. Tästä kyllä lipsuttiin heti tarkastelujakson jälkeen, nimittäin kävimme sunnuntaina ravintolassa syömässä ostosreissulla.

Tältä näytti meidän viikon ruokalista, kauhistuitko? :)

7 kommenttia:

  1. Mukava ja kattava postaus. Luulen että useammassa lapsiperheessä syödään "yksipuolisesti" arkena. Mutta, aina voi parantaa ja lisätä monipuolisuutta ruokavalioon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! :) Mietin ensin pitäisikö tarkastelua tehdä useammalta viikolta, jotta lista olisi monipuolisempi, meillä kun viikottain hieman vaihtelee nuo ruokalajit...:)

      Poista
  2. Kadehduttavan pieni kauppalasku teillä!
    Viisihenkisessä perheessä, jossa on neljä aikuisenkokoista syöjää ja yksi urheileva teini, on lasku aivan toista luokkaa...

    Ja kadehduttavan erilaisia aamupaloja myös, minä menen päivästä toiseen yhdellä ja samalla aamiaisella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No juu meillä tuo ruokamenekki on varmasti huomattavasti pienempi kuin perheessä missä useampi lapsi. :) Yritän aina vähän vaihdella aamupalaa, mutta aika usein se on hyvin samantyyppinen...:)

      Poista
  3. Todella yllättävän pieni kauppalasku teillä! Toki perheenne on pieni ja syötte töissä ja päiväkodissa paljon arkena. Mukavan vaihtelevia ja monipuolisia aamupaloja. Vinkkinä arkeen uuniruokia. Helppoja ja maistuvat hyvin seuraavinakin päivinä. Esim. Samuli saa hyvin siitä töihin mukaan, eikä tarvi ottaa eineksiä. Makaroonilaatikkoa, peruna-kinkku kiusaus, broileri-pesto-kiusaus, nyt talvella ihania kasvissosekeittoja ym. Perus arkiruokia mutta kiireisessä arjessa toimivia. Meillä 3 lasta ja paljon harrastuksia niin uuniruoat todella tomivia arjessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, arkena meidän ruokamäärät on suht pieniä juuri tuosta syystä. :) Uuni- ja laatikkoruoat on kyllä todella käteviä kun niitä saa tehtyä ison satsin kerralla! :)

      Poista
  4. Kiva lukea teidän ruokailuista! Me emme ole yrittäneet kovin paljon säästää kauppalaskuissa, sillä ruokailu on kivaa :D Muistan kuitenkin joskus laskeneeni keskiarvoa neljän hengen perheemme keskimääräisestä kauppalaskusta kun vielä oli vaippaikäisiä ja olin kotona. Muistaakseni meidän lasku oli silloin jotain hieman alle 200 €/vko luokkaa.. siitä mä vähän kauhistuin :D

    VastaaPoista

Jätä toki kommenttia! :)