torstai 2. elokuuta 2018

Edelleen ilman puhdasta vettä

Ootko koskaan laskenut kuinka monta litraa käytät vuorokaudessa vettä?

Aika suruutta minäkin ennen vettä lotrasin. Sitten tuli viime maanantai ja tieto, että Raisiossa on putkirikko ja Raisiossa ja Naantalissa on pula vedestä ja sekin vähäinen vesi pitäisi varmuuden vuoksi keittää....




Asia koskettaa noin 40 tuhatta ihmistä ja meitäkin siis. Meillä vettä onneksi tulee hanasta hyvin, on koko ajan tullut ja lisäksi se on kirkastakin. Kirkas vesi ei toki takaa mitään, siksi olen iltaisin keitellyt juoma- ja ruoanlaittovedet jääkaappiin. Täällä on siis ihan vedenkeittosuositus, joten mistään ylireagoinnista ei ole kyse. Olisi täällä vedenjakelupistekin, mutta toistaiseksi olemme pärjänneet pieniä määriä vettä keittämällä. Vesi todennäköisesti on kyllä juomakelpoista, mutta varmistus asiaan saadaan vasta aikaisintaan tänään illalla. Mitään mahatautia en kuitenkaan tähän helteeseen halua, joten yritän minimoida riskit.

Meillä onneksi molemmilla työt eri paikkakunnalla ja olemme kaikki pois kotoa päivät, ihan hirveesti meillä ei siis kulu juomavettä. Suihkussa onneksi voi käydä, samoin vessa toimii. Ilman näitä elämä kävisi kyllä aika hankalaksi etenkin lapsiperheessä. Olen tiskannut jotain isompia ja kriittisimpiä astioita käsin, mutta astianpesukonetta ja pyykinpesukonetta en ole toistaiseksi käyttänyt. En tiedä saisiko näitä jo käyttää, mutta olen ajatellut välttää turhaa lotraamista siihen saakka kunnes käyttörajoitus ja keittosuositus on peruttu. Onneksi vanhempani asuvat Turun puolella ja tarvittaessa voimme vaikka heillä käydä pesemässä pyykkiä. Tällä hetkellä tosiaan kaupungilla on ihan erityinen pyyntö minimoida veden kulutusta ja siksi yritämme käyttää sitä niin vähän kuin tässä helteessä on mahdollista.




Tähän saakka en ole hirveästi valitellut helteistä, koska ne eivät ole minua niin haitanneet, kiitos työpaikan ilmastoinnin. Nyt kun uutisoitiin putkirikon mahdollisesti johtuneen juuri kuumudesta jäin pohtimaan, ettei tämmöinen helle kyllä ihan normaalia taida olla. Onko tämä nyt totaalisen poikkeuksellista vai tuleeko tästä uusi normaali? Vai paheneeko tämä vaan vuosi vuodelta? On ollut helppo ummistaa silmänsä, mutta olisiko tosiaan aika avata silmät ja ryhtyä toimenpiteisiin? Mun tarkoitus ei ole saarnata ilmastonmuutoksesta, mutta kieltämättä parina iltana olen miettinyt johtuuko tällainen poikkeustila juuri siitä ja mitä tulevaisuudessa on tulossa...

Meillä on täällä asiat kuitenkin ihan hyvin. Pahimmalta vesikriisiltä on onneksi vältytty ja meillä selvitään ihan hyvin. Ihmisissä on ollut havaittavissa pienoista paniikkia välillä ja pullovesi on laajalta alueelta jatkuvasti kaupoista loppu. Itselleni ei toistaiseksi ole tullut paniikkia ja vedenkeitto menee jo rutiinilla, mutta toki jos tilanne hirveästi pitkittyy, saattaa omakin mieli muuttua ja paniikki hiipiä. Vielä en kuitenkaan koe sitä tarpeelliseksi.


Miten teillä pärjättäisiin ilman puhdasta vettä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommenttia! :)