keskiviikko 12. lokakuuta 2016

Vinkit täytekakun onnistumiseen

En pidä itseäni toivottomana kotileipurina, joskaan en ole mikään ammattilainenkaan. Olen leiponut monia kakkuja, piiraita ja muita leivonnaisia. Täytekakku on kuitenkin sellainen, joita olen tietoisesti vältellyt aikaisemmin. Olen kunnostautunut enemmän juustokakkujen saralla ja nyt Alisan synttäreille tekemäni kakku oli kolmas täytekakku, minkä olen itse tehnyt pohjaa myöten. Kakku oli ensimmäinen sokerimassalla päällystämäni kakku.

Ei kakusta täydellinen tullut, mut ihan olen tyytyväinen. Ajattelin jakaa teille vinkkejä, joilla tämmöinen amatöörileipurikin onnistuu.

Koko kakun onnistuminen lähtee pohjasta, jonka tekemistä moni usein pelkääkin ja itsekin aluksi hieman arastelin sen tekemistä. Olen kuitenkin löytänyt toistaiseksi pettämättömän ohjeen kakkupohjaan. Resepti on alunperin Kinuskikissan ja suosittelen ehdottomasti kyseistä sivustoa jos halua onnistua leivonnaisissaan.

Yksinkertaisesti ohje menee niin, että tarvitaan kaksi samanlaista isoa lasia, joista toiseen rikotaan tarvittava määrä munia. Nyrkkisääntö täytekakuissa on, että 1 muna per 3 henkilöä. Toki tämä riippuu hyvin paljon siitä, onko pöydässä myös muuta tarjottavaa. Itse tein 7 munan kakun ja siitä riitti hyvin parillekymmenelle hengelle. Minulla on normaali 24cm irtopohja vuoka ja tuo 7 munaa alkaa oleen aika maksimi, mitä siihen vuokaan mahtuu.


Kun munat on rikottu, toiseen lasiin laitetaan yhtä paljon sokeria. Tämän jälkeen sokerin voi kaataa kulhoon ja lasiin tilalle mitata taas yhtä paljon jauhoja ja 2-3 tl leivinjauhetta (riippuen munien määrästä, itse laitoin 3tl). Jauhoja kannattaa laittaa niin, että 70% vehnäjauhoja ja 30% perunajauhoja.

Lisää tämän jälkeen munat sokerin joukkoon ja vatkaa kovaksi vaahdoksi. Tässä suosittelen olemaan huolellinen ja vatkaamaan muna-sokeriseoksen todellakin jähmeäksi, niin että vatkaimella voi "piirtää" kahdeksikon joka jää taikinan pinnalle. Kovan vaahdon syntymistä voi helpottaa käyttämällä huoneenlämpöisiä kananmunia. Vatkaamisen jälkeen vatkaimen voi laittaa pois ja lastalla sekoitellen siivilöidä jauhot taikinaan. Tämä kannattaa myös tehdä hitaasti ja huolella, jauhopaakku ei tunnu kivalta täytekakkua syödessä.

Pohja paistuu noin 40min 175 asteessa. Vältä uuniluukun avaamista turhaan, ettei kakku lässähdä. Loppuvaiheessa voi kuitenkin tarvittaessa suojata pohjan foliolla, jos se alkaa paistumaan liikaa. Testaa pohjan kypsyys esim. hammastikulla. Pohja irtoaa helpoiten voidellusta ja korppujauhoitetusta vuoasta hetimmiten uunista oton jälkeen.

Itse paistoin täyttöä edeltävänä päivänä pohjan ja säilytin muovipussiin käärittynä jääkaapissa.
Täytteitä kannattaa valita 1-2 ja oman kokemukseni kautta täytteistä kannattaa tehdä suht jähmeitä, jotta kakku pysyy hyvin kasassa. Itse valitsin tällä kertaa täytteeksi vadelma- ja kinuskitäytteet. Pohja kannattaa leikata kolmeen osaan, niin että toinen täyte tulee toiseen väliin ja toinen toiseen. Ammattilainen saattaa pystyä leikkaamaan pohjan useampaan osaan, mutta itse haluan välttää pohjan murentumista ja jätän siksi suht paksut kerrokset.


Itse käytän kostutukseen maitoa tai mehua, mutta jos kakku on yli vuorokauden jääkaapissa, ei kostutusta välttämättä tarvita ollenkaan.

Täytteet kannattaa levittää mahdollisimman tasaisesti, jotta koko kakku pysyisi tasaisena. Itse levitin täytettä vielä ohuelti myös reunoille tasoittamaan suurimpia epätasaisuuksia.


Koska sokerimassalla päällystäminen on mulle ihan uutta, perehdyin netissä tarkasti erilaisiin massoihin ja mikä olisi paras vaihtoehto käyttööni. Päädyin vaahtokarkin makuiseen kaulintamassaan, jonka pitäisi olla helppoa ja jäykkää käsitellä. Tällä kertaa en uskaltanut, eikä ollut tarpeen värjätä massoja koska löysin kaupasta sekä valkoista, että vaaleanpunaista massaa.

Ennen päällystämistä levitin kakun päälle ohuelti kermavaahtoa tasoittamaan pintaa, sekä estämään kakun hikoilua ja massan vaurioitumista. Olin vähän nuukaillut ja varannut 500g valkoista massaa ja ehkä inan sitä olisi voinut olla enemmän. Tai massa olisi riittänyt hyvin, mikäli olisin lähtenyt heti kaulitsemaan massaa pyöreään muotoon, tässä kävi amatöörivirhe ja jouduin lopulta hieman venyttämään yhdeltä reunalta massaa, että sain sen riittämään. Kaulinnan apuna käytin tomusokeria.

Netti on täynnä parempia vinkkejä massan asettamiseen kakun pinnalle, mun tapa oli vähä semmonen lits läts löts ja sitten vähän silittelyä. Tästä syystä massassa oli pieniä kauneusryppyjä, mutta olin onneks valinnut koristeet niin, että lättäsin sitten vain vaaleanpunaisen pallon sellaiseen kohtaan.



Koristelu ei ole mun vahvinta osa-aluetta, mutta aina helpolla onnistuin saamaan ihan kivan näköisen kakun. Oli kiva kokeilla massalla päällystämistä, vaikkakin kermalla pursotus antaa paljon enemmän anteeksi ja maistuu mielestäni kakussa paremmalta.

Toivottavasti joku onnistuu näillä mun vinkeillä tai rohkaistuu tekemään itse täytekakun, jos ei ole aikaisemmin tehnyt! :)






2 kommenttia:

Jätä toki kommenttia! :)