keskiviikko 26. lokakuuta 2016

Mitä minä pelkään?

Mitä minä pelkään? Oikeastaan aika monia asioita. Olen aikaisemmin kirjoittanut, että pelkään koiria. Pelkään myös läheisen menettämistä, sotaa ja jossain määrin kuolemaa. Ne ovat varmasti sellaisia asioita, joita moni teistäkin pelkää. En aio tässä postauksessa paneutua näihin pelkoihin vaan ajattelin kirjoittaa niistä muutamista hieman erilaisista ja peloista ja pohtia, mistä ne pelot mahdollisesti johtuu.
1. Jää ja vesi


Pelkään ihan tosissani jäälle menemistä talvella. Pilkille tai hiihtoretkelle mua ei saa millään keinolla. Jääratakisoihin tai jääradalle ajamaan autolla mut voi saada jotenkuten. Haluan kuitenkin ensin varmistua, että kisapaikalla on jäällä paljon autoja ja traktoreita tai muita isoja ja painavia autoja, jotta voin varmistua siitä, että jää kestää.

Lapsena yhdellä talvisella partioleirillä meidän oli "pakko" hiihtää järven jäällä. Muistan sen hiihtoretken edelleen, koska pelkäsin kuolevani sillä reissulla. En kuitenkaan kehdannut kertoa kenellekään. Hiihdin vain tismalleen muiden perässä.

En myöskään nauti veneilystä tai laivan kannella olemisesta. Tietynlainen vesikammo on jäänyt ja se esiintyy tilanteissa, missä on pienikin mahdollisuus tippua veteen tahtomattaan.

Tiedän tarkalleen, mistä se pelko on tullut. Tiedän sen siksi, koska muistan sen päivän vaikka siitä on lähes 20 vuotta aikaa. Muistan mitä minulla oli päällä, muistan, että menin tarkoituksella kotimme kodinhoitohuoneen ovesta sisälle, ettei äiti suuttuisi kun haalarini olisivat valuttaneet vettä parketille. Muistan äidin kauhistuneen ilmeen sekä sen, ettei äiti nukkunut seuraavana yönä.

Olin ollut kaverini kanssa leikkimässä metsikössä kun sujahdin ohuen jään läpi pieneen metsälampeen. Reilu metriselle kääpiölle lampi oli syvä. Onneksi jää rikkoutui edessäni ja uin sen muutaman metrin matkan rantaan. Onneksi osasin uida! 

En muista, että olisin säikähtänyt tuolloin ja alkanut heti pelkäämään. Uskon, että varsinainen pelko on kehittynyt vasta vuosien saatossa..

2. Linnut


En ole erityisen eläinrakas koska pelkään vähän kaikkia eläimiä, mutta linnut on melkein pahimpia, mitä tiedän. Pelkään isoja lintuja, pelkään pieniä lintuja ja jopa linnunpoikasia! 

Suinkaan kuuluisa elokuva ei ole syy pelkooni vaan tähänkin löytyy syy lapsuudesta. Pahaa aavistamattomana lapsena jouduin käsittämättömän lintuhyökkäyksen kohteeksi.

Istuin yhtenä kesäiltana mummulan pihakeinussa kun yllättäen ja selän takaa iso musta lintu kävi kiinni hiuksiini tai lensi kimppuuni tai jotain.

Lapsena olin vakuuttunut, että lintu oli harakka, joka yritti napata "kimaltavan" leikkirannekoruni. Vasta tätä tekstiä kirjottaessani aloin pohtimaan sellaista vaihtoehtoa, että kyseessä olikin lepakko. Mulla taisi nimittäin olla valkoinen t-paita päällä. Nyt ajatellen, se lepakko on ehkä todennäköisempi vaihtoehto, joten olen vissiin kaikki nämä vuodet pelännyt ihan turhaan väärää olentoa...:D

3. Pimeä


Tämä nyt on sinänsä kai melko tavallinen pelko, mutta mun pelko saa välillä vähän koomisia piirteitä...  Vai nukutko sä yleensä kaulin sängyn vierellä? xD Viime viikola nukuin ekaa kertaa vuosiin ihan yksin ja vielä täällä meidän uudessa kodissa. Pimeässä mielikuvitus alkaa laukkaamaan ja sitä näkee ja kuulee ihan mitä sattuu. Mun olo oli niin levoton, että mun oli haettava kaulin, jotta sain nukuttua. Kumma kyllä, seuraavana yönä sain hyvin nukuttua kun Alisa nukkui vieressä.

Pimeällä liikkuminen ei kuulu lempipuuhiini. Kävellen liikkumista yritän pimeällä välttää. Ties kuka tai mikä sieltä pusikosta hyppää. Pimeässä ajamista yritän välttää myös tai ainakin mahdollisuuksien mukaan delegoin ajamisen Samulille. Vuosien aikana mun näkö on huonontunut ja silmälasienkin kanssa musta tuntuu välillä, etten näe pimeässä niin hyvin kuin ennen. Pimeässä ajaminen sinänsä ei pelota, paitsi tietysti loikkivat hirvet ja eläimet, mutta huonosti nähdessä ajaminen on hieman ahdistavaa.

Onneksi me asutaan kaupungissa, nimittäin en tiedä olisiko minusta enää asumaan katuvalojen ulottumiin keskelle metsää, vaikka siitä rauhasta joskus haaveilenkin. Ehkä mun siinä tapauksessa pitäisi hommata pari isoa koiraa ja kulkea pihalla kaulin tanassa... :DIhminen pelkää joskus omituisia asioita, mutta aika usein niille on joku looginen selitys, niin kuin munkin peloista osa on ihan selitettävissä. Joskus pelon syy ei välttämättä ole tiedossa tai se on vain tullut jostain. Onneksi kuitenkaan pelot eivät juurikaan rajoita elämääni. Miettikääs jos en lintupelon takia voisi liikkua ulkona, pelkäisin käydä suihkussa ja nukkuisin valot päällä.. Ei sellainenkaan ole kovin kivaa. Toivottavasti teilläkään ei ole elämää rajoittavia pelkoja.

Mitä pelkoja teiltä löytyy?

7 kommenttia:

 1. Tulta. Kun aloin tupakoimaan, en uskaltanut itse sytyttää tupakkaani. Samoin en uskaltanut sytyttää kynttilää 12 vuotiaana

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on kans mielenkiintoinen! Itsekään en uskaltanut pienenä sytyttää kynttilää, mutta nykyään jo onneksi. :)

   Poista
 2. Hyv kirjoitus, joka pisti miettimään omia pelkojani ja syitä niiden taustalla. Olen onneksi huomannut, että pelkojen kanssa voi elää kunhan ei anna niille liian suurta valtaa. Välillä se on todella vaikeaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Pelkoja ei tosiaan kannata päästää valloilleen, vaikka se haastavaa onkin.

   Poista
 3. Pimeää tulee itsekin pelättyä. Ulkona siis. Jos vien pimeällä roskat roskikselle, niin teen sen juosten :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo samoin tulee juostua jos ulos on pakko pimeällä mennä ja nyt taas alkaa tämä pimeä kausi, ei kiva! :)

   Poista
 4. Jännä yhteensattuma, haha --- mulla on nääs täsmälleen samat kolme pelkoa!!!! Jää/vesi ehkä koska setäni hukkui jäihin pudottuaan kun olin pieni, linnut koska muistan myös olleeni hyökkäyksen kohteena ja pimeä, koska mulla on vilkas mielikuvitus :D

  VastaaPoista

Jätä toki kommenttia! :)