torstai 13. lokakuuta 2016

Miten selvitä joulusta järjissään ja ilman mattia?

Joulu tulee taas! Toiset odottaa innolla ja toisia ärsyttää. Mikäli Joulua joka tapauksessa viettää, voi sen suunnittelun ja valmistelun aloittaa hiljalleen viimeistään nyt.

Itse olen aloittanut siitä, että olen hieman keskustellut ja pohtinut sitä missä joulu vietetään. Se on ehkä hyvä lähtökohta, lisäksi keitä muita sinne tulee.


Tiedetään, että jouluisin moni joutuu turvautumaan luottoihin ja vippeihin. Kenen lompakko oikeasti kestää sen, jos kaiken maksaa yhden kuun palkasta? Aika harvan. Itse olen ajatellut hajauttaa joululahjaostokset loka-, marras- ja joulukuulle, jotteivat ne kuormittaisi lompakkoa kerralla niin kovasti. Toivottavasti sillä vältetään se kaikista kuuluisin matti kukkarossa. 

Jouluapuasivusto Facebookissa on saanut minut monesti miettimään, montaako perhettä auttaisi se, että jouluun säästäminen alkaisi jo tammikuussa. Jos pystyisi laittamaan 10e joka kuukausi säästöön se tietäisi 120e joulurahaa. Sillä saisi ehkä pienet lahjat lapsille ja hieman jouluruokaa pöytään. Kaikilla ei tietenkään ole mahdollisuutta laittaa edes sitä kymppiä sivuun, joten siksi nämä apua antavat sivustot on tosi kiva juttu. Itse järkkäsin viime jouluna kolmelle perheelle pienet jouluapu paketit ja toimitin perille, voin kertoa että se oli joulun paras juttu, siitä jäi hyvä fiilis.

Itse kirjoitan listaa kenelle ostamme lahjoja ja kun keksin idean, merkkaan sen listaan. Ostan myös mahdollisimman paljon netistä, koska inhoan shoppailua. Eniten inhoan joulun alla shoppailua kauppakeskuksissa, joten pyrin välttämään sitä.


Itse olen varsinainen poropeukalo käsitöissä, joten mitään varsinaisia käsitöitä ei mun antamista paketeista löydy. Tykkään kuitenkin paljon saada itse tehtyjä lahjoja ja mielelläni annan esimerkiksi jotain itse tehtyä syötävää tms lahjaksi. Viime vuonna valmistin saaristolaisleipää ja kermalikööriä lahjaksi. Jos aiot tehdä käsitöitä joululahjaksi, ehkä niitäkin voisi hiljalleen aloitella, paitsi jos olet joku superneuloja joka tekee kaiken kädenkäänteessä.

Jos joudut saat olla siinä asemassa, että valmistat perheen jouluaterian niin suunnittelu kannattaa aloittaa ajoissa, mitä ruokia voi ostaa/tehdä etukäteen. Tänä vuonna aatto on lauantai, joten se tarkoittaa sitä, että moni on perjantaina vielä töissä, kuten minäkin. Kaikkea ei siis voi jättää viimetippaan. Mikäli teille on tulossa perhettä tai sukulaisia joulun viettoon, jaa tehtäviä. Yhden ei tarvitse tehdä kaikkea. Itse aion ainakin pyytää äitiäni tekemään osan laatikoista ja tuomaan sen verran, että heille riittää, koska meillä ei kauheesti tykätä laatikoista niin miksi tekisin niitä suotta. Samoin jos olet menossa itse vieraaksi jouluaterialle, mieleisin joululahja emännälle/isännälle voisi olla jokin itse tehty ruokalaji.


Ajattelin tänä vuonna aloittaa yhden kivan jouluperinteen omasta lapsuudestani, nimittäin joulusukka. Joka aamu Alisa pääsee kurkistamaan mitä tonttu on tuonut yön aikana, vähän kuin joulukalenteri. Varsinaiset tavarakaalenterit maksavat mielestäni ihan julmetusti, sillä rahalla ostaa aika monta pinniä, pompulaa ja tarraa, jotka riittävät varmasti vielä tekemään meidän kaksivuotiaan iloiseksi.

Millähän siitä kulutushysteriasta pääsisi eroon? Mua ahdistaa jo valmiiksi kun Alisa kasvaa ja "vaatii" kalliita lahjoja, koska muutkin saa. Miten tehdä joulusta muulla tapaa merkityksellinen?


En suinkaan ajattele, että jouluhömpötys pitäisi aloittaa jo elokuussa viimeistään, mutta pienellä suunnittelulla ja asioiden hajauttamisella saattaa selvitä hieman pienemmällä stressillä. Lisäksi kannattaa miettiä mitkä on oikeasti niitä tärkeimpiä asioita joulussa, ehkei kaikkia joulujuttuja tarvitse suorittaa vain tavan vuoksi?

Nyt kuitenkin nautitaan vielä ihanasta syksystä, mutta suodaan joululle jokunen ajatus välillä, jotta kaikki ei rysähdä niskaan kerralla! ;)

2 kommenttia:

  1. Joulu on ihanaa aikaa♥ Meillä lapsetkin rakastavat joulua, mutta ollaan pyritty enemmän panostamaan siihen tunnelmaan kuin kulutushysteriaan. Toki lahjat ovat lapsille tärkeitä (jättivuorta ei kuitenkaan tarvitse olla) ja meillä myös tonttu käy lapsille aina tuomassa pieniä yllätyksiä lasten tonttupussukoihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin olen jouluihminen henkeen ja vereen! :) Meilläkin pyritään panostamaan juuri tunnelmaan, joka tietysti on vielä helppoa kun Alisa on niin pieni. En malta odottaa, että saadaan tuo tonttupussi käyttöön, mulle se on jäänyt hyvin mieleen lapsuudesta. :)

      Poista

Jätä toki kommenttia! :)