sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Vuokralainen, älä tule huijatuksi!

Ostimme äskettäin siis ensimmäisen omistusasuntomme, jota edeltävät vuodet asuimme vuokralla. Itselläni on aina ollut yksityinen vuokranantaja ja olen ollut hirvittävän tyytyväinen...

...paitsi nyt viimeisimmällä kerralla jäi loppumetreillä valitettavasti aika p*ska maku. Siksi päätin aiheesta kirjoittaa, luettuani aiheesta huomasin, että huolestuttavan monilla on ollut samanlainen tilanne.


Meillä oli siis yksityinen vuokranantaja, mutta välitys- ja sopimusasiat hoiti kiinteistönvälitysfirma. Kaikki sujui oikein hyvin siihen saakka kun tuli avainten luovutus..

Kun vuokranantajamme tuli muuttoa edeltävänä iltana hakemaan yhtä asunnon avaimista, kysyin häneltä kuinka takuuvuokran kanssa toimitaan. Takuuvuokran olimme tallettaneet asiaa hoitaneen kiinteistönvälitysfirman tilille. Vuokranantaja vakuutti kaiken olevan ok ja raha kyllä palautettaisiin meille.

Muutostamme kului reilut kaksi viikkoa, eikä takuuvuokraa näkynyt tilillämme. Asia alkoi jo hieman ärsyttää, onneksi emme olleet suunnitelleet tämän rahan käyttämistä vielä mihinkään sen suuremmin, vaikka uuteen kotiin muuttaessa olikin useita rahareikiä. Kyse oli joka tapauksessa huomattavasta summasta. Päätin soittaa välitysfirmaan suoraan.

Yhteyden saaminen oikeaan henkilöön vaati muutaman puhelinsoiton, mutta sain asiasta jotain tietävän henkilön kiinni. Vastaus oli, että heille ei ole tullut tietoa mistään, että tämän rahan saisi palauttaa.. Oookooo... Seuraavaksi MINUA pyydettiin laittamaan sähköpostia, missä ilmoitan, että rahan saa siirtää MINULLE, sekä tilinumero. Ajattelin tämänkin olevan vain hyvin outo toimintamalli, mutta en ennättänyt takertua aiheeseen kun jysähti todellinen pommi!

Minulle kerrottiin, että *vuokrantajan puoliso* on ilmoittanut meidän rikkoneen asunnossa lavuaarin, joten se tultaisiin vähentämään takuuvuokrasta.

Tässä kohtaa mulla meinasi mennä kuppi nurin, ensinnäkin joudun itse soittamaan rahojen perään, emme ole saaneet MITÄÄN ilmoitusta vuokranantajalta ja itselläni ei ollut mitään käsitystä mistä koko hommassa on kyse. Kyselin paniikissa mistä lavuaarista on kyse ja miten se on rikki, mutta kuulemma he eivät tienneet. Lupasivat ehkä selvittää asiaa.. Mainitsin lavuaarissa olleen jotakin jälkiä jo silloin kun muutimme asuntoon (vuokranantajan jälkeen), sain vain nasevan vastauksen "No kirjoititteko te sitä siihen tarkastusraporttiin?!" Vastasin, etten millään voi muistaa vuoden taakse, mutta muistelisimme, että kirjoitin koska syynäsimme asunnon tarkkaan tuolloin. Sain tähänkin tylyn vastauksen, että he nyt sitten kaivelevat arkistoja jos sieltä kyseinen paperi löytyisi. Eikö se hemmetin paperi ole juuri näitä tilanteita varten? Ilmeisesti olimme lavuaarista maininneet lomakkeessa, koska emme paperia ikinä saaneet nähdä.

Puhelun jälkeen naputtelin firmaan vielä pyydetyn sähköpostin ja runoilin kiistävämme lavuaarin rikkoutumisen ja pyysin päästä asuntoon omin silmin asian toteamaan, koska totta kai, mikäli olisimme lavuaarin vahingossa rikkoneet, olisimme sen ehdottomasti korvanneet. Tyhjästä en kuitenkaan halunnut alkaa maksamaan.

Taas odotimme lähes pari viikkoa ilman mitään vastausta, kunnes Samuli päätti soittaa firmaan. Kas kummaa, asia oli juuri sinä päivänä selvinnyt ja kun vuokranantajalta oli pyydetty tarkempaa selvitystä aiheeseen, hän ei enää vaatinutkaan meiltä korvausta. Rahat oli kuulemma laitettu maksuun tilillemme. 

Tästä odottelimme kuitenkin reilun viikon ja kerran jouduin laittamaan muistutusviestin sähköpostilla, mutta lopulta tällä viikolla rahat ilmestyivät tilillemme. Yhteensä odotimme siis kuukauden rahojamme, käsittämätöntä toimintaa viralliselta yritykseltä.

Vaikka asia lopulta kääntyi oikein päin ja saimme rahat takaisin, jätti tämä kyllä todella pahan mielen. Etenkin se, ettei ennen niin mukava vuokranantajamme soittanut meille suoraan, kuten aikaisemmin. Olisimme voineet hoitaa asian paljon helpommin. Nyt meille jäi vain kuva, että meitä yritettiin huijata. Todennäköisesti meidät "pelasti" se tarkoin täytetty pöytäkirja, jossa oli mustaa valkoisella lavuaarista jo ennen meidän muuttamista asuntoon.

Jäin vain miettimään, jos tämä olisi ollut esimerkiksi ensimmäinen vuokra-asuntomme, emmekä ehkä olisi osanneet vaatia oikeuksiamme vaan olisimme kiltisti antaneet pidättää muutaman sata euroa vakuudestamme?  Minä menetin hetkellisesti uskoni rehellisiin vuokranantajiin, vaikka aikaisemmat kokemukseni ovat olleet todella hyviä, eikä ole ollut mitään ongelmia. Rehellisille ja tunnollisille ihmisille tuollaiset syytökset ottavat oikeasti koville ja oloni oli useamman päivän todella kurja.

Muista vuokratessa!


Kokosin tähän vielä muutaman muistisäännön, jotka kannattaa muistaa vuokratessa asuntoa:

* Kannattaa tehdä yhteinen kierros vuokranantajan kanssa asunnon kunnosta ennen muuttoa asuntoon. Lisäksi ehdottomasti pöytäkirja puutteista ja vioista, lisäksi vioista kannattaa ottaa kuvat ja vaikka videomateriaalia. *

* Pöytäkirjasta kopio ehdottomasti MOLEMMILLE osapuolille. *

* Samanlainen kierros kannattaa tehdä myös pois muuttaessa. Lisäksi kuvat ja esimerkiksi videota tyhjästä asunnosta, mistä käy ilmi esim. siivoukset yms. *

* Vakuuden pidättämisen syistä pitää vaatia tarkka KIRJALLINEN selvitys ja pyytää päästä toteamaan puutteet omin silmin. *

* Vuokrasopimus ehdottomasti, ei ikinä ilman! *

* Vuokrasopimukseen kannattaa kirjata, missä ajassa vuokranantajan tulisi palauttaa vakuus, kohtuullinen aika on kaksi viikkoa. Tätä ei säätele mikään laki tarkasti, joten siksi se kannattaa kirjata sopimukseen. *

* Tavanomaiset elämisen jäljet eivät ole syy vakuuden pidättämiseen. *

Toivottavasti en enää ikinä joudu vuokraamaan asuntoa, aika kammo jäi! Pari juttua tuli kyllä opittua kantapään kautta.

Onko teillä huonoja kokemuksia vuokranantajista?

2 kommenttia:

  1. Vuokranantajaan kulmasta totean että meillä tehdään aina katselmusta yhdessä ja molemmille ehdottomasti kopio. Viisastuneena myös kaikki pitää kirjata, mielellään jopa videoida. Ei takuu summaa ihan heppoisin perustein saa vuokralaisilta ottaa joten heikoilla hän olisi ollutkin teidän kanssa. Takuu pitää myös maksaa heti muuton jälkeen ja mainita jos jotain korvattavaa ja antaa vuokralaisillemahdollusuus korjata asia, on se sitten siivous tai allas. Onneksi saitte rahan takaisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo yhteinen katselmus on kyllä molempien kannalta paras vaihtoehto! Me ei tajuttu vaatia sitä kun ei koskaan ole ollut mitään ongelmia, mutta tästä viisastuneena. :) Luulen, että tässä meidänkin tapauksessa oli hieman kyse siitä, ettei vuokranantajamme ollut ihan perillä, millaisia kuluja varten vakuus on. Mutta onneksi tosiaan rahat saimme takaisin, vaikka tämä välitysfirma niitä pitkään yrittikin pimittää, tämä tosin siis ei ollut suoraan vuokranantajan vika. :)

      Poista

Jätä toki kommenttia! :)