torstai 1. maaliskuuta 2018

3v yksin pihalla?

Minkä ikäinen voi ulkoilla yksin?

Riippunee lapsesta ja pihasta varmastikin. Meillä 3v ulkoilee välillä yksinään. Meillä on kiva pieni takapiha, joka on kokonaisuudessaan aidattu. Kesäisin ulkoilu on helppoa, koska takaoven voi pitää avoinna. Näin talvella ovea ei tietenkään voi pitää auki, joten ulkoilu on hieman haastavampaa, jos minä olen sisällä.

Olen kuitenkin kannustanut Alisaa aina välillä ulkoilemaan itsenäisesti, joskus hän viihtyy 10 minuuttia, mutta yhtenä viikonloppuna hän oli ulkona jopa tunnin yksinään. Usein hän on halunnut itse mennä itsekseen pihalle, mutta sitten on alkanut jännittää, enkä tietysti häntä ulos pakota yksinään, sitten ulkoilemme yhdessä. Monesti saatan tehdä niin, että Alisa menee ensin hetkeksi yksin pihalle ja itse menen sitten perässä.

Meillä on suuret ikkunat terassille ja avoin alakerta, joten näen kokonaisuudessaan terassin mistä tahansa alakertaa. Se helpottaa ja siksi uskallan päästää Alisan yksinäänkin ulos, pystyn helposti vahtimaan häntä sisältä käsin. Takapihalta ei pääse huomaamatta pois.

***


Vaikka Alisa onkin todella luotettava ja rauhallinen lapsi, en vielä päästäisi häntä esimerkiksi taloyhtiömme pihaan yksinään. Taloyhtiömme piha ei varsinaisesti ole aidattu ja vaikkei vilkkaita teitä menekkään, autoja kuitenkin kulkee pihamme läheisyydessä. Koen, että kolmevuotias on kuitenkin vielä niin pieni, ettei häntä voi pihalla jättää kovin pitkäksi aikaa vahtimatta. Meidän asunnosta ei myöskään näe kyseiselle leikkipaikalle, joten siksi se on poissuljettu ratkaisu tällä hetkellä. 

Toistaiseksi en ole päästänyt Alisaa isompienkaan lasten kanssa keskenään, ehkä sen aika on vuoden-kahden päästä. Siinä tapauksessa isompien lasten pitäisi kuitenkin olla tuttuja ja sellaisia, joihin voin luottaa. Jos ajattelen, että Alisalla olisi isompia sisaruksia, niin sellaisessa tilanteessa voisin ehkä lapset päästää ulos keskenään.

On ollut kiva huomata, miten Alisa välillä pyytää päästä yksin takapihalle. Hän selvästi nauttii luottamuksesta, että saa ulkoilla myös itsekseen, mutta tietää, että vanhempi on ihan pienen matkan päässä. Onhan se toki myös omasta mielestäni kätevää, jos esimerkiksi pesen lattiat niin on helpompi, että pieni touhuvarvas on silloin pihalla. Mun mielestä tällainen turvallinen harjoittelu on tosi hyvä juttu.
***


Olen itse kotoisin maalta ja siellä tottunut aika pienestä saakka leikkimään yksinäni pihalla. Vaikka nytkin asumme kuitenkin aika rauhallisella alueella, tuntuu että kaikki on kuitenkin muuttunut omaan lapsuuteen verrattuna. Ainoa pelko lapsen yksinään ulkona olemiselle ei ole auton alle jääminen vaan muut ihmiset. Vaikka Alisa tietyllä tapaa aristelee vieraita ihmisiä, olen aika varma, että esimerkiksi söpö koira tai karkin tarjoaminen herättäisi Alisassa luottamusta ja hän voisi lähteä ihan mihin tahansa.

Toisaalta tällaiset yksin ulkoilut herättää minussa ylpeyttä ja iloa, toisaalta taas haikeutta, koska lapseni on jo näin iso. Vähän myös pelkään sitä hetkeä, kun Alisa ihan oikeasti alkaa ulkoilla itsekseen, pelottaako ja jännittääkö mua tuolloin? Maltanko luottaa häneen vai vahdinko häntä koko ajan? Onneksi tuohon taitaa kuitenkin mennä vielä muutama vuosi. Minkä ikäisenä teillä on alettu ulkoilla yksin tai miten olette sen järjestäneet? Olisi kiva kuulla kokemuksia! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommenttia! :)