tiistai 27. maaliskuuta 2018

Vanhanajan pääsiäinen - retkivinkki: Kuralan Kylämäki!

Tietyllä tapaa olen perinneihminen ja hieman marttahenkinen. En välttämättä toteuta kaikkia perinteitä, mutta olen niistä kiinnostunut. Pitkin blogihistoriaa olette saaneet lukea meidän museokäynneistä ja muista.  Viikonloppuna kävimme tutustumassa vanhanajan pääsiäiseen Laitetaan pääsiäistä! -tapahtumassa Turun Kuralan Kylämäessä.

Viimeksi kesällä vinkkasin teille ilmaisesta retkikohteesta Kuralan Kylämäessä. Tällä kertaa meillä oli mummi mukana, sillä arvelin äitinikin olevan kiinnostunut vanhanajan pääsiäisvalmisteluista, enkä ollut väärässä!

Iso-Kohmon talossa pääsimme tutustumaan esimerkiksi munien värjäämiseen sipulinkuorilla sekä mämmin valmistamiseen. Itse en ole yhtään mämmi-ihmisiä, mutta jotenkin itsellekin tuli fiilis, että pitäisi melkein mielenkiinnosta kokeilla mämmin valmistusta itse. Erityisen vaikealta se ei vaikuttanut, lähinnä aikaavievältä.

Iso-Kohmon talo on sisustettu kokonaisuudessaan 50-luvun henkeen ja nyt pääsiäiseksi se oli koristeltu perinteisin pääsiäiskoristein ja liinoin. Etenkin äidissäni paikan henki herätti paljon muistoja, vaikkei hänkään ole vielä 50-luvulla elänyt. Itse fiilistelen aina kaikkia vanhoja juttuja tavaroita ja Alisan suosikkeja oli tälläkin kertaa vanhat lelut, jotka on ihan tarkoitettu leikittäviksi. Parasta museossa on juuri se, että esineisiin saa koskea ja kokeilla.


Vanhanajan pääsiäinen

Vanhanajan pääsiäinen

Vanhanajan pääsiäinen

Vanhanajan pääsiäinen

Vanhanajan pääsiäinen


***

Erityisen mielenkiintoiseksi paikan tekee se, ettei se ole ihan perinteinen museo vaan kuten sen verkkosivuilla todetaankin, Kylämäki on elävän historian museo. Talossa siis esimerkiksi tapaa emännän, joka kertoo perinteistä, askareista ja talon asukkaista. Henkilökunta ja vapaaehtoiset ovat myös ikään kuin osa tarinaa ja sen henkilöitä, jotka samalla esittelevät paikkoja. 

Näin talviaikaan Kuralan Kylämäen ulkoalueet ovat aina auki, mutta useimmat museorakennukset ovat avoinna ainoastaan tapahtumien aikaan. Kesäisin kaikki rakennukset ovat avoinna ja lisäksi pihalla on eläimiä.

Vaikka olimme kesällä alueella kiertäneet, meillä oli jäänyt ainakin yksi rakennus välistä ja tällä kertaa pääsimmekin vierailemaan vanhassa luokkahuoneessa ja lisäksi askartelimme itsekin pääsiäiskoristeita. Museon pääsiäiskoristeissa mua itseäni kiehtoivat etenkin nuo maalatut munat, ne oli kerrassaan upeita. Osaisinkohan itsekin? Ehkä pitää testata!


Vanhanajan pääsiäinen

Vanhanajan pääsiäinen


***


Äidin kanssa puhuimmekin, ettei meillä olla erityisesti pääsiäisihmisiä, mutta oli ehdottomasti mielenkiintoista tutustua vanhanajan pääsiäisvalmisteluihin. Kuten aikaisemmin kirjoittelinkin, niin yleensä meillä ei ole ollut esillä pääsiäiskoristeita tai muita. Tänä vuonna olemme kuitenkin jo kunnostautuneet ja tehneet neljä helppoa pääsiäisaskartelua. 

Paikkanahan Kylämäki on vaan todella upea, enkä lakkaa hehkuttamasta sitä, että se on täysin ilmainen, joitain työpajoja lukuunottamatta. Kylämäki on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka ja äidin kanssa sovittiin, että esitellään hänelle Kylämäki taas kesällä kun siellä on uudet jutut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommenttia! :)