sunnuntai 13. elokuuta 2017

Muumimuseo

Kesäloman yhtenä vierailukohteena oli tänä kesänä avautunut Tampere-talon Muumimuseo. Muumitarinoiden pienoismallit sijaitsivat vuoteen 2013 asti pääkirjasto Metsossa ja siellä olemme vierailleet useasti. Melenkiinnolla lähdimme muumifaneina tutustumaan uuteen museoon, joka muuten on maailman ainoa muumimuseo.


Ajattelen juuri parhaillaan revontulia.
Ei voi tietää, ovatko ne olemassa vai näkyvätkö ne vain.
Kaikki on hyvin epävarmaa, ja juuri se tekee minut levolliseksi.
Tuu-tikki
(lainattu museon nettisivuilta) 


Muumimuseon pienoismallit sijaitsevat parissa kerroksessa, mutta kulku on hissien ja luiskien ansiosta esteetön. Meilläkin oli mukana lastenvaunut ja ne mahtuivat hyvin kulkemaan pitkin väljää tilaa.
Pienoismallit olivat edelleenkin hienoja ja niiden yhteydessä pystyi kuuntelemaan sadun pätkää pienoismallin tapahtumaan liittyen. Lisäksi esillä oli paljon kuvia ja kirjoituksia muumeista ja tarinoista niiden takana. Esillä oli myös alkuvaiheiden luonnoksia hahmoista.

Koska museo pohjautuu lähes kokonaisuudessaan Tove Janssonin alkuperäisiin kirjoihin ja tarinoihin, sanoisinkin museon olevan enemmän aikuisille suunnattu. Meidän muumifani ei nimittäin aina pienoismalleista tunnistanut hahmoja saati tarinaa. Parasta antia Alisalle olikin ne osat, missä oli esillä näitä paremmin lapsille tuttuja nykyajan muumihahmoja.
Erityisesti Alisan suosikkeja olivat hattivattiseinä, jossa salamoi, sekä lattian alle rakennetut pienoismallit esimerkiksi joenpohjasta. Museossa oli mielestäni ihan kivasti hyödynnetty nykyajan tekniikkaa valoineen ja äänineen. Esimerkiksi pyrstötähden pystyi kuulla lähestyvän sekä itse pystyi astumaan taikurinhattuun. Pienten kanssa vierraillessa kannattaa ottaa huomioon, että museossa on hämärä valaistus ja äänet aika voimakkaita. Meidän vajaa 3v ja kummipoika 6kk eivät kuitenkaan museossa pelänneet.

Museossa oli myös kivien näköisiä lepopaikkoja, sekä kaksi erilaista kuvauspistettä. Itse museossa ei saanut kuvata tekijänoikeuksien takia, mutta esimerkiksi museon edessä oli tällainen pienistä veneistä koostunut lasten leikkipaikka, jossa ainakin Alisa viihtyi.Museon lisäksi Tampere-talosta löytyy muumiaiheinen kirjastonurkkaus, myymälä sekä ravintola Tuhto. Näissä emme kuitenkaan sen enempää tällä kertaa poikenneet, mutta etenkin Ravintola Tuhto näytti viihtyisältä ja poikkeamisen arvoiselta terasseineen.

Tykkäätkö sinä muumeista? Entä oletko vieraillut Muumimuseossa?

4 kommenttia:

  1. Mä olin pienenä suuri muumifani. Pitäisi käydä tuolla museossa. :)

    VastaaPoista
  2. Heti aloin miettiä, että tuolla ois kiva käydä joskus Tampere visiitin ohessa :D

    VastaaPoista

Jätä toki kommenttia! :)