torstai 17. elokuuta 2017

Meal prep - ajan ja rahan säästöä?

Mä yritän hyvin usein tavoitella mahdollisimman vaivatonta arkea. Etenkin tuleva kuukausi tulee kaikkineen olemaan todella tiukka, joten päätin askeleen verran helpottaa sitä.

Törmäsin termiin meal prep yhdessä ruokaryhmässä ja pitihän sitä kokeilla. Kunnianhimoinen tavoitteeni oli suunnitella ja valmistaa kolmen viikon ruoat etukäteen. Otin siis kynän esille ja mietin millaisia ruokia voisin valmistaa. Mitä ruokia voisi pakastaa ja mitä voisi tehdä pelkistä kuivatarvikkeista. Listalle päätyi esimerkiksi lihapullat, tonnikalapasta, makkarakastike, kasvissosekeitto, jauhelihakastike...
Pääruokien lisäksi listasin myös kasviksia ja juureksia, joita pakastin: kukkakaali, kyssäkaali, paprika, bataatti, kesäkurpitsa... Yhdistelin ruokalistalle pääruoat sekä kasvikset ja nyt mulla tosiaan on ruoat kolmelle viikolle valmiina.

Aikaa mulla meni yhtenä viikonloppuna noin kaksi tuntia. Toki en tehnyt kuin keskimäärin 3 ruokaa per viikko, sillä meillä syödään kyllä useampi päivä samaa ruokaa. Paistoin jauhelihaa, tein lihapullataikinan ja raakapakastin pyörykät, pilkoin makkarat ja kasvikset.

Mitä sitten tavoittelen preppauksella? Jo pelkkä listan suunnittelu etukäteen säästää aikaa ja vaivaa. Yhdellä kauppareissulla varauduin useammaksi viikoksi, tulevat kauppareissut ovat sitten helpompia, koska tarvitsee ostaa vain esimerkiksi maitoa, leipää, hedelmiä...

Preppaus säästää arkisin aikaa ruoanlaitossa kun vain otan esille aterian osat ja teen lopullisen kypsennyksen ja yhdistelyn. Toki esimerkiksi riisit ja pastat olisi voinut jo keitellä valmiiksi, mutta jätin sen tällä kertaa tekemättä, samoin perunaa ei ehkä kannata keitettynä pakastaa. Kala on myös sellainen, jota itse suosin tuoreena, joten toistaiseksi sitä en ole kokeillut pakastaa. Pitäisi keksiä hyvä keino sen säilömiseen.
Koska teen paljon ruokaa kerralla, voin ostaa isompia paketteja ja sitä kautta säästää rahaa. Lisäksi kaupassa tulee käytyä harvemmin, joten heräteostokset jää minimiin.

Nyt kun tämä on ollut mulla hetken käytössä, olen kyllä sitä mieltä, että yritän ainakin jossain määrin toteuttaa tätä myös silloin, kun kiire vähän helpottaa. Joskus on toki ihanaa kokkailla ajan kanssa, mutta kyllä valmis ruokalista ja puolivalmiit ruoat pakkasessa tuntuvat välillä niin pelastukselta!


Mitä ajatuksia meal prep sussa herättää? Vai oliko ihan uusi juttu sinulle?

4 kommenttia:

  1. Tätä täytyisi ehdottomasti kokeilla. Ajan ja rahan säästäminen houkuttaa arjen keskellä! :)

    VastaaPoista
  2. Minä taisin mealprepata jo 90-luvulla, silloin se oli vaan säästämistä��

    VastaaPoista

Jätä toki kommenttia! :)