torstai 29. joulukuuta 2016

Alkoholia perhejuhlissa

Joulu oli ja meni, vuodenvaihteen juhlallisuudet kolkuttelevat jo ovella. Juhlistetaanko teillä vuodenvaihdetta kuohuvalla vai oletteko vesilinjalla? Joitko muuten jouluna terästettyä glögiä tai punaviiniä?

Minä ajattelin juoda kuohuvaa lasillisen vuoden vaihtuessa ja tuli sitä joulunakin punaviiniä maisteltua.

Hyi hyi, äiti-ihminen ja käyttää alkoholia perhejuhlissa!

Känni, jurri, humala jne. eivät mielestäni kuulu lasten seuraan missään tilanteessa. Ei arjessa, eikä juhlassa. Humalainen ihminen kun on todennäköisesti pienen lapsen silmissä todella pelottava.

Meillä ei kuitenkaan missään nimessä ole nollatoleranssi alkoholin suhteen Alisan läsnäollessa. Vaikken halua lapseni olevan humalaisten aikuisten keskellä saati olla itse humalassa hänen läsnäollessaan, en siltikään halua demonisoida alkoholia. Haluan opettaa, että aikuisten on ihan ok juoda lasillinen viiniä ruoan kanssa, jos viinistä tykkää tai haluaa sitä juoda. Alkoholista on myös ihan ok kieltäytyä jos niin haluaa, siinä ei todellakaan ole mitään pahaa.


Suomalaiset on ehkä karrikoiden sanottuna vähän on/off porukkaa alkoholin suhteen, eli joko vesiselvä tai täyskänni. Itsekin sitä on joskus tullut oltua samanlainen ja siksi kai alkoholin käyttöni nykyään on niin vähäistä.

Tykkään kuitenkin ottaa joskus, vaikka sitten jouluna lasillisen punaviiniä ruoan kanssa,  enkä koe sitä missään tapauksessa moralisoinnin arvoisena suorituksena. Hassusti kuitenkin etenkin mammaryhmissä joulun alla huudeltiin, että meillä ei juoda tippaakaan alkoholia jouluna. Uutena vuonna kuitenkin on ihan ok pitää lapsivapaata ja juhlia aamuun saakka.

Mielestäni se on sinänsä vähän tekopyhää, että perheen yhteisen ruokailun yhteydessä otettu viinilasillinen olisi jotenkin pahempi asia kuin lapsivapaalla vedetty perskänni.

Mun mielestä kumpikin vaihtoehto on sinänsä ihan ok!

En tietenkään tarkoita, että lapselle tulisi opettaa alkoholin olevan vaaratonta tai ehdottoman hyvä juttu, mutta ehkä kenties oikein ja kohtuudella käytettynä ihan okei. Näin vanhemmiten minusta on tullut enemmän juuri sellainen yksi lasi viiniä ruoan kanssa -nautiskelija ja koen, että oikealla viinillä on vaikutusta ruoan makuun. Mun tavoitteena onkin opettaa Alisalle oman esimerkkini kautta miten alkoholia voi käyttää kohtuudella.


Alkoholin käyttöä ei tarvitse romantisoida, mutta ei myöskään demonisoida. Ehdoton sääntö meidän perheessä kuitenkin on, että emme halua humalaisia ihmisiä Alisan lähelle ja aina jonkun on oltava ajokunnossa kun Alisa on paikalla. Ei sillä, asumme aika keskeisellä sijainnilla, ettei taksimatkaka päivystykseen hätätilanteessa olisi katastrofi, mutta koen turvallisemmaksi, että paikalla on joku täysin selvinpäin oleva. Oma rajani alkoholin nauttimisessa lasten läsnäollessa on 1-2 lasia viiniä ja nekin toki hiljalleen nautittuna, niin ettei niiden siemailu vielä vaikuta käytökseeni. Haluan, että Alisa tuntee olonsa turvalliseksi kanssani, enkä usko turvallisuuden tunteen horjuvan viinilasillisen jälkeen.

Minä aion siis tänä uutena vuonna ensin mennä koko perheen kera katsomaan lasten seikkailupuistoon ilotulitusta ja myöhemmin kotona juoda lasin kuohuvaa, enkä koe siitä huonoa omatuntoa, äläkä sinäkään tuomitse minua sen takia huonoksi vanhemmaksi. :)

6 kommenttia:

  1. Tämä alkoholiasia nousee aina välillä pintaan mm. monilla keskustelupalstoilla.
    Itse olen kanssasi pitkälti samoilla linjoilla. Alkoholissa ei ole mitään pahaa, kun sitä osataan nauttia oikein. Se on tietenkin eri asia jos ei osaa vetää itselleen rajoja ja vedetään kännit tai muuten öykkäröidään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu missään nimessä alkoholi ei ole vaaratonta ja ehdottoman hyvä juttu, mutta oikein käytettynä ok. :)

      Poista
  2. Mun mielestä lasillinen ruokailun kanssa tai juhlapäivänä kuohuvaa on ihan hyväksyttävää. Lapsethan saavat monet esimerkit kuitenkin pitkälti kotoa! Raja menee kuitenkin juuri siinä, että hätätilanteessa pystyy toimimaan eikä todellakaan aiheuta pienissä pelkoa olemalla kännissä lasten silmien alla.

    VastaaPoista
  3. samoilla linjoilla - jotenkin tuo "lapset hoitoon - perskännit" -systeemi tuntuu kovin tekopyhältä.

    *

    Vielä mielenkiintoisemmaksi tilanne muuttuu, kun lapset kasvavat. Kyllä oli merkillistä ja outoa, kun olimme ystävän synttäreitä juhlistamassa isolla porukalla ja kaveripiirimme ensimmäiselle täysi-ikäisyyden saavuttaneelle lapselle (!) tarjottiin avec kahvin kanssa. Siinä piti jo hiukan kääntää aivojaan uuteen asentoon :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin kuvitella, mulla on vähän sama fiilis ottaa esimerkiksi lasi viiniä vanhempieni kanssa, vaikka täysikäinen olen ollut jo vuosia..:D

      Poista

Jätä toki kommenttia! :)