perjantai 30. marraskuuta 2018

8 VINKKIÄ BERLIINIIN

Palattiin alkuviikosta Berliinistä ja ai vitsi mä ihastuin kaupunkiin! Matka oli aika extempore suunniteltu ja ylitti odotukset. Ajattelin ensimmäisessä postauksessa jakaa vinkkejä Berliinin matkustaville.


Branderburgin portti


1. Liikkuminen Berliinissä on helppoa

Suurkaupungeissa matkustamisessa on yksi juttu, mikä tekee matkustelusta helppoa! Nimittäin toimiva joukkoliikenne. Berliini ei tässä tehnyt poikkeusta.

Tutustuttiin toimivaan joukkoliikenteeseen jo kun astuttiin lentokentältä ulos, TXL bussi odotti oven edessä ja meni suoraan Alexanderplazille, missä myös meidän hotelli sijaitsi. Loman aikana käytettiin eniten metroa, mutta mentiin myös junalla ja raitiovaunulla. Taksilla kulkeminen olisi ollut ihan turhaa.

Meillä oli käytössä päiväliput, joilla sai matkustaa miten paljon tykkäsi. Seitsemän euron hinta ei paljoa lompakkoa kuluttanut hyötyynsä nähden.

Lapsen kanssa matkatessa toimiva liikenneverkko oli hyvä juttu. Meillä ei ollut rattaita, mutta päästiin näppärästi joka paikkaan ilman hirmuisia kävelymatkoja.


2. Skippaa hotellin aamupala

Berliini on varsinainen aamupalataivas. Aamiaista saa lähes joka kadun kulmasta ja suht edullisesti. Sanoisinkin että jos hotellin aamupalasta joutuu erikseen maksamaan niin kannattaa melkein syödä aamupala jossain ihanassa kahvilassa.

Meidän hotellissa aamupala olisi maksanut erikseen 18e per naama ja sillä söi kyllä heittämällä ihanan aamiaisen kahvilassa. Etsin aina edellisenä iltana kivoja kahviloita joihin sitten suunnattiin aamulla. Näissä kahviloissa oli lisäksi ihana tunnelma ja herkullista kahvia. Omat suositukset lähtee Butter ja Betty'n Caty kahviloille.  Nämä suosikit löytyvät Prenzlauer Bergistä, mistä muuten tuntui löytyvän muutenkin ihana kahviloita ja ravintoloita. Yummy!


Butter ja Betty'n Caty kahvilan aamupalatarjontaa

3. Döner

Berliiniin matkustaessa ei voi jättää Döneriä maistamatta. Berliini on Dönerin synnyinpaikka ja sitä saa lähes joka paikasta. Dönerin saa noin 3-4 eurolla, eli edullisesti.

Me syötiin useampikin Döner ja jonotettiin jopa legendaariselle Mustafan kioskille (Mustafa’s Gemüse Kebap), mistä kuulemma saa Berliinin parasta döneriä. Saatiinkin jonossa seisoskella tunnin verran. Kioski sijaitsee Kreuzbergissä. Meidän makuun Mustafan kana-kasvis-döner oli vähän turhan mausteista, mutta muuten siinä oli kaikki kohdallaan rapeasta leivästä, herkullisen lihaan ja maistuviin kastikkeisiin.

Itse testasin myös rullakebabin tyylistä Dürüm-döneriä, ja vaikken Suomessa syö rullakebua niin tämä oli kyllä herkkua!

Mustafa’s Gemüse Kebap


4. Museot

Berliinistä löytyy museoita vähän joka lähtöön ja suosittelen kyllä ainakin yhden sisällyttämään reissuun.

Meidän museovalinta oli DDR-museo, joka oli myös Alisan mielestä kiva, koska siellä sai koskea tavaroihin. Meistä aikuisista oli kiinnostavaa tutustua itä-saksalaiseen historiaan sekä esimerkiksi aikalaiseen kotiin ja päiväkotiin. Myös Trabant-simulaattorilla ajaminen oli hauskaa!

DDR-museo

Berliinin museosaari


5. Berliini sopii monelle budjetille

Berliini on siitäkin hyvä matkakohde, että se ei välttämättä vaadi suunnatonta matkabudjettia. Meidän lennot maksoivat noin 80e / hlö ja 70e / yö sai huoneen jo isosta hyvästä hotellista. Halvempiakin majoituksia löytyy.

Monet nähtävyyksistä on ilmaisia ja liikkuminen sekä syöminen edullista. Pienemmälläkin matkabudjetilla siis pärjää loistavasti.

Vaativaan makuun löytyy kuitenkin paljon hyviä hotelleja ja tasokkaita ravintoloita. Myös shoppailumahdollisuudet vaikuttivat olevan kohdillaan ja merkkiliikkeitä löytyy.


6. Historia

Mulle yksi vaikuttavimpia kokemuksia reissulla oli Berliinin historiaan tutustuminen. Koska olen syntynyt vasta muurin kaatumisen jälkeen, ei mulla tietenkään ole ollut kauheasti kosketuspintaa  aiheeseen aiemmin.

Me keskityttiin yhtenä päivänä oikeastaan kokonaan Berliinin muuriin. Käytiin kävelemässä 1,4 kilometriä pitkä osuus, missä muuri on vielä pystyssä ja täynnä taideteoksia (East Side Gallery). Lisäksi tutustuttiin toisessa paikassa Berliinin muurin muistomerkkiin, missä oli jäljellä vielä pätkä kaksoismuuria, vartiotorni ja ns. kuolemankaistale. Mussa tuo aiheutti paljon ajatuksia, et mikä järki tuossa kaikessa on ollut ja kieltämättä ajatus muurista oli aika hirveä.

Natsit ja Hitler on tietysti yksi osa Berliinin historiaa, siihenkin liityen olisi ollut esimerkiksi museo, mutta me jätettiin se tällä kertaa väliin ja ajateltiin mennä sinne joskus kahdestaan Samulin kanssa. Berliiniläiset ovat ymmärrettävästi halunneet häivyttää monia natseihin liittyviä asioita ja esimerkiksi monia sen aikaisia rakennuksia on räjäytetty pois.

Euroopan murhattujen juutalaisten muistomerkki oli vaikuttavan suuri, melkein 3000 betonista paadea kahden hehtaarin alueella.

East Side Gallery

East Side Gallery

East Side Gallery

Pala kaksoismuuria, vartiotorni ja kuolemankaistale


Euroopan murhattujen juutalaisten muistomerkki



7. Joulumarkkinat

Marras-joulukuussa Berliini täyttyy joulumarkkinoista. Mekin käytiin useammilla markkinoilla: Alexanderplazilla, Potsdamer plazilla, Roter rathus ja Gendarmenmarkt. Markkinat olivat toki hyvin samankaltaisia, mutta jokaisessa oli oma tunnelmansa. Monilla markkinoilla oli erilaisia huvilaitteita kuten karuselleja, Roter rathusin joulumarkkinoilla kävimme jopa maailmanpyörässä. Potsdamer plazilla oli pulkkamäki. Kaikilla toreilla oli kuitenkin ihania pieniä kojuja joissa myytiin esimerkiksi koristeita, käsitöitä ja herkkuja. Lisäksi oli ihania ravintoloita, kauniita valoja ja joulumusiikkia.

Jo pelkkä tunnelmasta nauttiminen riittää. Kuuma Glühwein mukiin ja ihastelemaan ja tuoksuttelemaan jouluista tunnelmaa.





8. Älä edes yritä nähdä ja kokea kaikkea!

Berliinissä on niin älyttömästi kaikkea, että sitä ei ehdi kyllä yhdellä reissulla kokea. Jokaiselle löytyy jotakin. Ennen reissua luin jostain matkaoppaasta, että kannattaa tutustua kerrallaan maksimissaan kahteen kaupunginosaan. Meille tutuimmiksi ensimmäisellä reissulla tuli Mitte ja Prenzlauer Berg. Lisäksi koimme palasia Kreuzbergista, Friedrichshainista ja Tiergartenista. Ja sanoin tarkoituksella, että tällä ensimmäisellä reissulla, sillä tänne me palataan vielä. Berliiniin tekee mieli matkustaa uudelleen sen monipuolisuuden ja kiinnostavuuden takia sekä siksi, että sinne ja siellä matkustaminen on äärettömän helppoa. Vaikka olen pitänyt itseäni enemmän ranta- kuin kaupunkilomailijana, Berliini vei sydämeni marraskuun harmaudesta ja sumusta huolimatta!


Berliner dom

2 kommenttia:

  1. Berliini on kyllä täynnä nähtävää ja koettavaa! olen käynyt useamman kerran, mutta aina työmatkalla. Silloin on ollut vain illat aikaa tutustua kaupunkiin. Pitäisi joskus mennä paremmalla ajalla :D

    VastaaPoista

Jätä toki kommenttia! :)