lauantai 18. maaliskuuta 2017

Maaliskuun museo: Helsingin kaupunginmuseo

Viikon takaisella Helsingin vierailulla kävimme myös Helsingin kaupunginmuseossa. Museo sijaitsee Aleksanterinkadulla Senaatintorin laidalla ja esittelee Helsingin kaupungin historiaa. Valitsin tämän museon meidän ohjelmaan, koska eri kaupunkien historia kiehtoo minua ja olen hetki sitten lukenut kirjan jossa sivutaan Helsingin varhaisia vaiheita. Museo on myöskin täysin ilmainen, mikä oli todella ilahduttavaa.

Museo esittelee tosiaan Helsingin kaupungin kehitystä ja siellä pääsi esimerkiksi kurkistamaan Helsinkiläisen sisäpihan elämään ja tutustumaan Helsinkiin pienoiskoossa vuonna 1878.


Oma suosikkini oli Helsingin valitut palat näyttely. Sieltä mieleeni jäi esimerkiksi huone, joka oli sisustettu viime vuosisadan puolenvälin tyyliin. Tunnistin monia mummolasta tuttuja juttuja ja lisäksi äitini löysi monta samankaltaisuutta oman lapsuudenkotinsa kanssa.
Toinen hauska juttu oli aito keskikaljakuppila hinnastoineen, pajazzoineen ja jukeboxeineen. Huvittavia olivat myös tuhkakupit pöydillä, nykyään tuntuu niin absurdilta ajatus tupakoinnista sisätiloissa. :D
Esillä oli hieman myös sota-aikaisia tavaroita, näitä olisin tosin kaivannut ehkä hieman lisää, koska olen kiinnostunut sota-ajasta. Jännittävää oli myös kuvat Helsinkiläisistä rikospaikoista ja jotkut niistä olivat myös aika raakoja ja rajuja. Lisäksi esillä oli taulu, jossa oli valokuvat saman perheen neljästä kuolleesta lapsesta. Kaikessa karmeudessaan tuo kollaasi oli puhutteleva, tiesittekö, että 1890-luvulla lähes puolet Helsinkiläisistä lapsista kuoli ennen kuudetta ikävuottaan!? Huh, herätti kyllä ajatuksia todellakin. On kiinnostavaa, ettei museo ollut pelkkää mummolameininkiä vaan myös Helsingin nurjemmat ja synkemmät puolet on esitelty.


Oli museossa otettu hyvin huomioon myös lapset ja museossa oli erillinen Lasten kaupunki -osasto. Valitettavasti kyseinen osasto meni meiltä osittain ohi ja se harmitti jälkikäteen todella paljon kun katsoimme netistä mitä kaikkea siellä olisi ollut vanhoista leluista vanhaan kouluun. Noh, hyvä syy piipahtaa uusiksi!
Kuten museon nettisivuilla todetaan:

"Tavoitteena on, että jokainen kävijä löytäisi näyttelystä jotakin tuttua ja henkilökohtaisesti koskettavaa."

Tästä syystä voin suositella museota niin helsinkiläisille, kuin ulkopaikkakuntalaisille. Sieltä löytyy varmasi jokaiselle jotain tuttua ja kiinnostavaa!Oliko tämä teille tuttu museo?

Mikä on teidän lempimuseo? Vinkkejä saa jättää! :)

2 kommenttia:

  1. Hahaa.. Me kävimme juuri tänään Lasten Kaupunki-osiossa, kun taas tämä puoli jäi meiltä käymättä.. :D kiva nähdä kuvia myös täältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä! Käyn heti katsoon sun blogista mistä jäätiin paitsi! Kiva sattuma. :D

      Poista

Jätä toki kommenttia! :)