torstai 26. marraskuuta 2015

Arkisafkaa #1

Itse tykkään ruoanlaitosta ja teenkin mielelläni paljon itse. Välillä kuitenkin tuottaa ongelmia keksiä ruokia, niimpä meillä syödään hyvin paljon ihan tavallisia arkiruokia. Joskus olisi kiva kokeilla jotain erikoisempiakin. Tykkään kyllä varioida ja yhdistellä aina reseptejä. Harvoin teen täysin reseptin mukaan mitään ruokaa. Sama pätee myös leivonnassa. Eilen meillä syötiin kesäkurpitsalasagnea, eli pasta on korvattu kesäkurpitsalla. Tykkään lasagnesta ja kesäkurpitsalla siitä saa hieman kevyemmän version. Lasagne myös valmistuu suht vaivattomasti ja siitä riittää useammaksi päiväksi. Meillä syödään yleensä pari päivää samaa ruokaa, koska en jaksa joka päivä laittaa ruokaa, siksi laatikko- ja keittoruoat on hyviä vaihtoehtoja. Päätin jakaa teille tämän kivan ja maukkaan reseptin.

Tarvitset:
2kpl kesäkurpitsoja
400g jauhelihaa
1kpl sipulia
1prk tomaattimurskaa
2 rkl yrttituorejuustoa
200g juustoraastetta
1l maitoa
50g voita
1dl vehnäjauhoja (itse käytin lisäksi vielä maizenaa suurustamiseen, koska juustokastike jäi muuten liian löysäksi omaan makuuni)
suolaa, mustapippuria, paprikajauhetta, valkosipulijauhetta, oreganoa, muskottipähkinää

Pääraaka-aineita
Itse aloitin soirottamalla kesäkurpitsat, käytin tähän juustohöylää. Itse itketin suolaamalla kesäkurpitsat, jotta rakenne olisi parempi, mutta olen tehnyt myös ilman ja hyvää tulee niinkin. Koska minulla oli tällä kertaa hyvin aikaa, en laittanut paljoakaan suolaa, koska meidän 1-vuotias syö samaa ruokaa ja pidemmällä ajalla kurpitsoista lähtee kyllä nesteet vähemmälläkin määrällä. 

Pilkoin sipulin ja ruskistin sen jauhelihan kanssa pannulla. Lisäsin joukkoon tomaattimurskan ja yrttituorejuuston ja annoin hautua pienellä lämmöllä. Mausteina käytin mustapippuria, paprikaa, valkosipulijauhetta ja oreganoa. En käyttänyt suolaa ollenkaan koska sitä käytin kesäkurpitsoissa.

Juustokastikkeen valmistin myös itse. Aloitin sulattamalla voin kattilassa ja lisäämällä jauhot joukkoon. Ruskistaa jauhoja ei kuitenkaan saa. Kaadoin maidon joukkoon ja annoin kiehahtaa, muista sekottaa! Sitten lisäsin joukkoon 150g juustoraastetta ja annoin sulaa. Suurustin myös vielä hieman lisää kastiketta, että sain siitä paksumpaa. Kastikkeen maustoin ihan vaan muskottipähkinä ripauksella ja mustapippurilla. Tämäkään ei mielestäni tarvitse enempää suolaa, koska juusto itsessään on melko suolaista. 

Uuniin menossa
Kuivaa ja pyyhi ylimääräiset suolat kurpitsoista ennen kuin alotat latomaan niitä vuokaan. Itse tykkään aloittaa niin, että laitan hieman juusto- ja jauhelihakastiketta pohjalle ja siihen päälle kurpitsasoirot, jauhelihaa ja juustokastiketta. Tämän voi toistaa niin monta kertaa kun vuokaan mahtuu ja tavaraa riittää. Päälle kannattaa jättää vielä reilusti juustokastiketta. Itse ripottelin vielä loput juustoraasteesta (50g) vuoan pinnalle. Paistoaika on n. 40min ja 200 astetta. Hetkisen kannattaa antaa vetäytyä uunista ottamisen jälkeen. Lisäkkeeksi sopii esimerkiksi ihan salaatti. Nautinnollisia ruokahetkiä! :)
Ja valmista!
Unohdin ottaa valmiista ruoasta kuvan, koska olin niin nälkäinen, joten tämä kuva on aikaisemmin otettu, mutta vastaava. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommenttia! :)