torstai 17. toukokuuta 2018

Meidän pihan uusi ilme

Viime viikonloppuna intouduimme tekemään pihatöitä. Tarkoituksena oli parannella perennoita etupihalla ja tehdä takapihan patiosta viihtyisämpi. Aikaisemmin meillä ei ole ollut hirveästi aikaa eikä innostusta pihan laittamiseen, mutta olemme hiljalleen intoutuneet pihajutuista ja olemme päättäneet luoda pihastamme viihtyisän kesäkeitaan.
Kun muutimme nykyiseen kotiimme, ihastuimme myös helppohoitoiseen pihaan. Takapiha oli kokonaisuudessaan patiota, yhdellä kivikolla ja parilla tuijalla höystettynä. Etupiha taas oli kivetystä, pientä kivikkoa ja lisäksi siinä oli yksi huonokuntoinen kukkapenkki. Kukkapenkki on periaatteessa taloyhtiön alueella, mutta koska asumme päätyasunnossa perällä, koskee kukkapenkki oikeastaan vain meitä ja seinänaapureitamme. Kerrostaloasumisen jälkeen tämäkin tuntui huimalta edistykseltä.

Heti muuton jälkeen teimme pieniä muutoksia takapihalla, pelkkä kivikkonurkka alkoi näyttää hieman karulta, joten siirsimme silloin jo matalan pallotuijan sinne kulmaukseen vähän vihreyttä tuomaan. Viime kesänä huomasimme, että takapihallamme kasvaa kauniita pioneja, ne olivatkin ainoat kukat pihalla. Takapihan portille laitoimme viime vuonna kaaren ja istutimme jonkun köynnöskasvin sitä täyttämään. Myöhemmin kesällä näämme, alkaako se kukkia, kyllä se ainakin hengissä taitaa edelleen olla. Etupihan kukkapenkkiä siistimme jo viime vuonna ja olemme myös istuttaneet yhden pensaan etupihalle. Aikaisemmin tänä kevänä hankimme etupihalle myös pienen pöytäryhmän, jotta siinä olisi mahdollista istuskella enemmän. Terassilta meiltä löytyy sitten isompi ruokailuryhmä.


***


Tänä vuonna idea lähti siitä, että halusin tehdä terassille pienen hyötypuutarhan: perunaa, tomaattia, mansikkaa ja yrttejä ainakin. Äitini on aina pienesti viljellyt kesäisin hyötykasveja ja siksi halusin niitä itsekin istuttaa. Perunoita olen aiemmin kasvattanut parvekkeella ja nytkin perunat pääsivät isoihin ruukkuihin, toivottavasti saamme muutaman kattilallisen nauttia omia perunoita kesällä. Yritin opiskella netistä mitä ja miten minun kannattaisi viljellä pihalla, minä kun en ole mikään viherpeukalo. Hauska idea minusta oli istuttaa tomaattia ja basilikaa samaan astiaan, ne kuulemma viihtyvät vieretysten. Katsotaan miten hyvin kasvu lähtee käyntiin ja saadaanko me lainkaan satoa pihaltamme. Mitä muuta voisi viljellä ruukuissa? Antakaa ideoita!
Lisäksi tarkoituksena oli ostaa kesäkukkia kaunistamaan pihaamme. Takapihan kivikkokin oli alkanut ärsyttää silmää, joten suunnittelin tekeväni sinne pienen perennapenkin. Puutarhalla kuitenkin homma meinasi lähteä ihan lapasesta ja kärryt täyttyivät kukista. Pysähdyimme myös puuvalikoiman edessä, vaikkei sellaista ollut ajatuksissamme aluksi. Ensin ajattelin ostavani esimerkiksi kirsikkapuun, mutta lopulta päädyimme Riipparaitaan, joka sopii pieneen pihaan näppärästi. Kivikosta tuli mielestäni nyt todella paljon viihtyisämmän näköinen kuin mitä se oli aiemmin. Voisi sanoa jopa, että pihamme on nykyään vähän japanilaishenkinen, vaikka se ei ole ollut päällimmäinen ajatus pihaa rakentaessa.

Lisäksi olemme siistineet pihaamme ja kaivaneet turhia juttuja ylös, jotta piha näyttäisi siistimmältä ja sitä se mielestäni nyt on. Vielä kun tämä kamala siitepölyaika menisi pois niin voisimme kunnolla pestä terassin. Pesua ei vielä viitsi tehdä, sillä sen saisi tehdä sitten joka päivä.


Etupihan perennapenkistä kaivoimme ylös rikkaruohot ja heinikot ja laitoimme uutta multaa ja hieman uusia kasveja. Etupihan kulmassa oli pieni valmiiksi tehty kukkapenkki, joka oli täynnä pelkkää kuoriketta sekä yhdessä nurkkauksessa viime vuonna maahan iskemäni narsissi. Tätä kukkapenkkiä varjosti kuusi, jonka oksat roikkuivat jo ihan maassa. Samuli sahasi alaoksat pois ja näin saimme istutettua tähänkin kukkapenkkiin muutamat kukat. Lisää olisi tarkoitus istutella hiljalleen, mutta en halua kuitenkaan laittaa liikaa kukkia, jotta näillä vanhoilla on tilaa levitä. Voi olla, että kaadamme koko kuusen pihan nurkasta, se ei ole erityisesti mikään pihamme kaunistus. Lisäksi etupihan kivetys olisi tarkoitus myös pestä, koska kuusesta johtuen kivetys on vähän sammaloitunut.


Tykkään nyt meidän pihasta paljon enemmän, etenkin takapihasta. Etupihalla on vielä muutama juttu, mitkä pitäisi tehdä. Muutenkin vietämme etupihalla vähemmän aikaa, mutta senkin ilme on nyt huimasti kohentunut. Parveke on itselleni tällä hetkellä pieni murheenkryyni, sillä se on meillä lähinnä pyykinkuivatusta varten. Siellä ollaan todella vähän, mutta toisaalta olisi kiva tehdä siitäkin viihtyisä. Ehkä otan sen taas seuraavaksi työn alle.

Nyt on kuitenkin kiva iltaisin istuskella lepotuolissa ja kuunnella mun pienen suihkulähteen suhinaa. Omassa pihassa viihdytään nyt paljon paremmin kuin ennen ja suunnitelmia on jo tehty tulevaakin ajatellen. Pienen pihan laittaminen on ihanan rentouttavaa, ei lainkaan ahdistavaa. Ajatus isosta pihasta ei kuitenkaan houkuttele itseäni, näin on juuri hyvä.
2 kommenttia:

  1. Ihanan kutsuva terassi teillä. Olet ehtinyt istutuksia jo kovasti laittamaan, tuntuu että meillä ruukut ammottavat edelleen tyhjyyttään. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulle iski kauhea himo kesäkukkiin niin piti hyödyntää, muuten ne olis taas jäänyt! 😅🌸

      Poista

Jätä toki kommenttia! :)