torstai 14. maaliskuuta 2019

HÄVIKKIRUOKAA PAKKASPÄIVÄÄN

Tiedättekö sen kun huomenna koittaa vihdoin se kauppareissu, mutta tänään jääkaapista pitäisi vielä kehitellä jotain syötävää? 

Vaikka kuinka hyvin yritän suunnitella aina kauppalistan ja ruokalistan etukäteen, joskus vaan tulee niitä tilanteita kun joutuu soveltamaan kaapin antimista aterian. Mun mielestä se on toisaalta myös kiva "peli", jossa voi haastaa itseään vähän kokkisota meininkiin.

Yritän minimoida meidän perheen ruokahävikin, en haluaisi millään heittää ruokaa roskiin, se on tuhlausta. Käytän toki aika kuukauden ruokalistan suunnitteluun, jotta ruokahävikki olisi mahdollisimman pientä, mutta siitäkin huolimatta meillä vietetään välillä hävikkiruokapäiviä.


***


Viimeksi tällä viikolla mulle iski tällainen hävikkiruokapäivä ja lopulta kaapista valmistui samettinen perunakeitto, joka sai makua cheddarjuustosta. Perunasosekeiton ainekset löytyy usein meidän jääkaapista. Tällä kertaa sattui vielä sen verran hyvästi, että kaapissa oli kilo puikulaperunaa, jotka siis keitin suolavedessä pehmeäksi. Cheddarjuustoa oli taas jäänyt vajaa paketti kaappiin, olen kai käyttänyt osan johonkin ruokaan, mutta loppupaketti jää aina lojumaan. Cheddarin maku ei puskenut liikaa keitosta, mutta toi kivaa makua keittoon. Purkki kermaa joukkoon ja blenderiin surraamaan. Valmiin keiton päälle heitin vielä paahdettua sipulia. Samettinen perunakeitto sopi täydellisesti pakkaspäivään ja vähensi hieman takatalven synnyttämää masennusta. Olin jo ihan valmitautunut kevääseen.

Perunasosekeiton kaveriksi paistoin valkosipuli-ruisleipiä. Leivän menekkiä on muuten on kyllä älyttömän vaikea arvioida ylipäätään! Joskus tuntuu, että sitä menee pussi tolkulla ja välillä sitä meinaa jäädä pyörimään leipäkoriin liikaa. Etenkin ruisleivän kohdalla teen välillä niin, että heitän osan pakkaseen ja sulatan sieltä sitten tarvittaessa. Nyt meille oli jäänyt pussiin ruisleipiä, jotka ehkä sellaisenaan olivat jo vähän turhan kuivia. Leikkasin leivät suikaleiksi ja pilkoin muutaman valkosipulin kynnen. Heitin pannulle reilun palan voita ja kun se oli sulanut, heitin joukkoon leivät ja valkosipulin. Leivät saa paistua kunnolla, jotta niistä tulee rapeita. Leipäpalat maistuvat sellaisenaan tai sitten niitä voi dipata keittoon.
Vietetäänkö teillä hävikkiruokapäivä tai kiinnitättekö yleensä huomiota ruokahävikkiin? Ihanassa Lapsiparkki -blogissa vinkattiin tällä viikolla herkullisen näköisistä hävikkisämpylöistä, käykää kurkkaamassa! Lisäksi haasteena teille jokaiselle, viettäkää ensi viikolla yksi hävikkiruokapäivä! Kerro bravuurisi ja omat vinkkisi kommenteissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommenttia! :)