perjantai 18. tammikuuta 2019

KIROTUT LOMA-AJAT - PERHE-ELÄMÄN HANKALUUDET

Tuskin on joululomalta töihin palattu kun jo pitäisi alkaa suunnitella tulevan kesän lomia. Meillä töissä lomaruljanssi käy jo kuumana ja itsekin olen joutunut jo pohtimaan, että mites me ens kesänä lomaillaan?

Ei ole sitten kaikista helpoin juttu tuo lapsiperheen loma-aikojen sumplinta. Niin ja meillä on sentään vasta päiväkoti-ikäinen lapsi. Entäs ne kesät kun pitäisi suunnitella lomatekemistä alakouluikäiselle nappulalle reiluksi  pariksi kuukaudeksi?

Päiväkoti-ikäinen voi tietysti olla hoidossa vuoden ympäri, jos on pakko. Onneksi meillä on muitakin vaihtoehtoja, vaikka välillä saankin vähän harmaita hiuksia aiheesta.


lasten kesäloma

lasten kesäloma



***


Meillä töissä lomat kiertävät tasaisesti kesä-elokuussa ja tänä vuonna mulle olisi osunut myöhäisin, eli elokuun loma-aika. Olen kuitenkin huomannut, että kesäkuun puoliväli - heinäkuun puoliväli sopii meidän perheen aikatauluihin yleensä kaikista parhaiten ja siksi tänäkin vuonna vaihdoin jo lomani kesäkuulle kollegan kanssa. Isossa firmassa vaihtaminen on suht iisiä, etenkin kun kesäkuun loma on yleensä se, mistä halutaan eroon. Mun on siis joka vuosi ollut helppo saada lomani vaihdettua. Monella muulla näin ei todellakaan ole.

Samuli vaihtoi loppukesästä työpaikkaa, joten hänelle ei ehdi kertyä täyttä lomaa, eikä vielä ole varmaa pystyykö hän pitämään palkatonta lomaa kesällä... Rahallisesti varmasti selviäisimme lyhyestä palkattomasta lomasta, mutta  pienessä firmassa lomat aiheuttavat aina erityisiä järjestelyitä.

Haluaisin kuitenkin, että Alisa saisi taas olla lomalla kesä-heinäkuun. Haluaisin suoda hänelle pitkän kesäloman, vaikka ollaankin pystytty keventämään Alisan päiväkotiaikaa viime aikoina. Totta kai vaakakupissa painaa myös vajaan 600 euron säästö päivähoitomaksuissa.

RAHA


ARVOT


AIKA 

Ainakin yllä olevia juttuja ollaan jouduttu pompottelemaan mielessä kesälomaa suunniteltaessa. Lomaileeko molemmat vanhemmat yhtä aikaa vai kokonaan erikseen vai ollaanko osittain samaan aikaan lomalla. Jos lomaillaan edes osittain yhtä aikaa, kuka hoitaa Alisaa kun me ollaan töissä?

Helpoin vaihtoehto olisi varmasi se, että molemmat pitäisivät loman samaan aikaan ja Alisa olisi vain yhden kuukauden pois hoidosta, emmekä näin olisi oikeutettuja maksuhyvitykseen. Vaakakupissa painaa kuitenkin ajatukset pitkän loman hyödyistä ja se että Alisan pieni päiväkoti on ollut melkein joka vuosi kesä-heinäkuun kiinni, joten Alisa joutuisi väistämättä yhdeksi kuukaudeksi varahoitoon. Todennäköisesti hän olisi myös ainoa varahoidossa oleva lapsi meidän päiväkodista. 

Meidän suosima malli viime vuosina on ollut osa lomasta yhtä aikaa, osa erikseen. Olemme aikaisempina vuonna olleet Samulin kanssa 1-3 viikkoa yhdessä lomalla ja loput erikseen. Tämä on tietyllä tapaa kompromissi meidän aikuisten osalta. Jos saisin valita ihan vain itseäni ajatellen niin tietysti pitäisin koko loman yhtä aikaa Samulin kanssa. Lapsiperheessä painaa silti muutkin asiat.


lasten kesäloma



***


Ollaan oltu onnekkaita ja tiiviin tukiverkon ansiosta Alisa on aina saanut pitkän loman. Tänä kesänä moni asia on toisin ja meidän "vakkarihoitajat" eivät pysty todennäköisesti lomailemaan aivan samaan tapaan kuin aiempina vuosina. Isovanhemmat ja sisarukset ovat työelämässä ja on tietysti ymmärrettävä, kukaan voi koko lomaansa käyttää meidän muksun vahtimiseen. Yleensä ollaan kuitenkin ne muutamat päivät saatu jotenkin järjestymään.

Tänä vuonna tilannetta kuitenkin helpottaa hieman mun arkivapaat ja olenkin tehnyt tarkkaa laskentaa, että pienellä läheisten avulla pystyisimme ehkä sittenkin järjestämään Alisalle pitkän loman. Samalla olen tehnyt havainnon, että meidän lähipiiristä puuttuu sellainen sopivan ikäinen teini, jolle voisi maksaa siitä, että hän muutamana päivänä vahtisi Alisaa pari tuntia. Olisiko vähän kätevää! Me saisimme kaivattua lastenhoitoapua ja teini  hieman lomarahaa.

Kun olin kaikista stressaantunein kesäloma-asioista isäni vitsaili että pitäisi koko kesän lomaa tai ottaisi Alisan töihin mukaan. Alan myös hiljalleen ymmärtämään miksi minä ja sisareni oltiin monilla eri leireillä lapsena, näppärä lastenhoitopaikka! Onkohan neljävuotiaille jo jotain parin viikon leirejä? ;D


Summasummarum, tiedän että teen tästä itselleni vähän hankalamman asian kuin mitä se oikeasti on. Joskus voisi hieman antaa periksi näistä periaatteista, kuten pitkä kesäloma. Tiedän, että me ollaan onnekkaita, että molemmilla on se vakkariduuni, mistä ylipäätään pitää lomaa säännöllisesti ja tähän vielä läheisten runsas apu. Monissa perheissä loma-aika vaatii varmasti vielä enemmän stressaamista kuin meillä ja tahdonkin lähettää tsempit kaikille teille. Tiedän, että monet painii näiden samojen loma-aikaongelmien kanssa. <3

Miten teillä lasten lomat järjestetään?

1 kommentti:

  1. Voi, mä niin muistan tuon rumban ja kun elettiin vielä uusperhe arkea, se toi omat mausteensa.
    Nyt pojat jo teinejä, ei tarvii enää miettiä kuin mahdollisimman monipuolista tekemistä kesäksi.
    Koitetaan me toki sovittaa lomamme niin että ollaan vähintäänkin puolet yhtäaikaa.
    Tähän asti se on onneks onnistunut!

    VastaaPoista

Jätä toki kommenttia! :)